La Vanguardia (Català)

Guterres promet servir els més vulnerable­s al capdavant de l’ONU

El substitut de Ban Ki-moon hereta la crisi dels refugiats i la guerra siriana

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Des de Roma, amb amor, sens dubte, però potser encara amb més alleujamen­t, Ban Ki-moon, de 72 anys, va beneir ahir el seu successor, António Guterres, de 67. “El conec bé i és una elecció magnífica”, va dir.

Ban li passarà el comandamen­t de l’Organitzac­ió de les Nacions Unides (ONU) enmig de diversos problemes sense resoldre –Israel i Palestina, per exemple–, l’expansió del terrorisme amb l’amenaça de l’Estat Islàmic i, sobretot, l’assumpte que resumeix la divisió global: la crisi de la guerra siriana –en la qual la institució ha xocat per aquesta guerra freda entre els Estats Units i Rússia–, i 65 milions de desplaçats, dels quals més de 20 milions són refugiats a la recerca d’empara.

L’encara secretari general de l’ONU, el segon mandat del qual acaba el 31 de desembre, es va expressar així –li desitjo molt d’èxit en assumir aquesta formidable nova responsabi­litat”–, fins i tot abans que el Consell de Seguretat designés oficialmen­t l’ex-primer ministre portuguès com a successor del sud-coreà per al pròxim quinquenni.

La sort ja estava tirada. L’òrgan executiu de l’ONU va sorprendre dimecres gairebé tots els analistes, fins i tot el mateix elegit, que havia apostat que aquest era el moment de fixar-se en una dona –entre els 13 aspirants n’hi havia set– en unes Nacions Unides dominades per homes, de cara a impulsar “la paritat”. Algunes veus afirmaven que aquella jornada es produiria algun descart i es feia córrer precisamen­t el nom del lusità. Va ser al revés. En aquesta època en què xoquen les ambicions de nord-americans i russos, a costa de la vida dels sirians, el polític portuguès va aconseguir un consens inesperat. S’afavoreixe­n els somnis d’una solidarita­t esbocinada.

El que va passar ahir es va convertir en el tràmit per nominar oficialmen­t Guterres, que fins a finals del 2015 va exercir d’alt coseu missionat de les Nacions Unides per als Refugiats, la veritable patata calenta de la diplomàcia mundial.

Després de les sis votacions preliminar­s i informals, el Consell es va expressar per unanimitat en la reunió feta ahir a porta tancada.

“Tinc dues paraules per descriure el que estableixo ara: gratitud i humilitat”, va assenyalar Guterres en un comunicat emès a Lisboa, en diversos idiomes, com a exemple de la multi-lateralita­t de la institució, poc després de saber la confirmaci­ó del seu aval. “Humilitat –va subratllar– per encarar els grans desafiamen­ts a què ens enfrontem, la terrible complexita­t del món modern. Però també és humilitat el que es requereix per servir els més vulnerable­s, les víctimes dels conflictes, del terrorisme, de la violació dels drets, de la pobresa i de la injustícia”.

La resolució del Consell de Seguretat, de dos paràgrafs i ratificada pels cinc membres amb dret a veto (els EUA, Rússia, la Xina, França i el Regne Unit), va passar a l’Assemblea General, on es va iniciar el procés de negociació per al suport. S’espera que arribi a votació la setmana que ve i tots els precs van apuntar que s’accepti aquest nom per aclamació, sense que se sotmeti a l’examen dels sufragis.

“Disposa de superbes credencial­s a Nacions Unides. Haver estat comissiona­t per als refugiats significa viatjar pel món i veure alguns dels més severs conflictes amb els quals hem de negociar i, sens dubte, és un polític d’alt nivell”, va remarcar l’ambaixador rus Vitali Txurkin llegint l’anunci als mitjans de comunicaci­ó, com a representa­nt del país que presideix el Consell aquest octubre.“És una persona que parla amb tothom, escolta tothom, és

L’ex-primer ministre portuguès va ser alt comissiona­t per als Refugiats fins a finals del 2015

una persona oberta”, va afegir. Samantha Power, l’ambaixador­a dels Estats Units a l’ONU, va entreveure una llum per la unitat en aquesta designació. Des de Madrid, el Govern en funcions va expressar el seu suport a Guterres, que “ha demostrat ser un gran amic d’Espanya en la seva llarga carrera”.

El portuguès assoleix una altra fita. Serà pioner, atès que és el primer ex-cap de Govern que fa el cim a l’ONU. Va dirigir l’executiu portuguès entre 1995 i el 2002. Encara que se’l va veure com un modernitza­dor del Partit Socialista, en la seva època de comandamen­t, entre l’eloqüència i la moderació, se li van criticar els seus canvis de ritme, depenent de com bufés el vent. D’això alguns en diuen diplomàcia.

 ?? JOSE MANUEL RIBEIRO / AFP ?? António Guterres va agrair la designació com a nou secretari general de l’ONU des de Lisboa
JOSE MANUEL RIBEIRO / AFP António Guterres va agrair la designació com a nou secretari general de l’ONU des de Lisboa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain