La Vanguardia (Català)

La màfia surt de l’armari

Detingut a casa seva un ‘boss’ italià que feia cinc anys que havia fugit

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Cinc anys feia que la policia italiana perseguia Antonio Pelle, àlies la Mamma, el capo de la ‘Ndragheta, la màfia calabresa, que finalment van trobar a la seva pròpia casa familiar, amagat en un zulo al qual s’accedia per una portella ubicada sobre un armari.

Els mafiosos italians, encara que siguin assassins despietats, estan molt lligats a la família i a la terra. Rarament emprenen la fugida a llunyans destins exòtics. Prefereixe­n amagar-se en l’entorn conegut, on poden controlar els negocis i forçar complicita­ts. Aquesta pauta s’ha tornat a repetir amb Antonio Pelle, de 54 anys, un boss de la ‘Ndrangheta calabresa, detingut abans-d’ahir al seu propi habitatge familiar de Ricciolo di Benestare.

L’arrest de Pelle, anomenat la Mamma i que feia cinc anys que havia fugit de la justícia, es va produir en circumstàn­cies bastant còmiques. El fugitiu estava amagat en una espècie de zulo, camuflat entre la cuina i una habitació. Els policies que van irrompre a la casa gairebé no podien creure els seus ulls quan van veure el cap de Pelle emergir amb dificultat, a través d’una portella i dalt d’un armari, com un putxinel·li. El van ajudar a baixar i el van detenir. El delinqüent anava desarmat i no va oposar resistènci­a. L’escena va ser enregistra­da i molts mitjans la van penjar als seus webs.

La trajectòri­a criminal de Pelle, tot i això, no dóna per a gaires rialles. Al capo del clan de San Luca se’l va considerar un dels principals responsabl­es de la guerra mafiosa que va culminar en la matança de sis persones en un restaurant de Duisburg, a Alemanya, l’agost del 2007. Aquell múltiple homicidi va posar en evidència els tentacles exteriors de la ‘Ndrangheta, l’organitzac­ió criminal italiana més potent i internacio­nalitzada, amb presència als cinc continents. Una de les víctimes de Duisburg havia estat enviada per Pelle a Alemanya per procurar-se un furgó blindat i un fusell de precisió amb el qual anava a atacar una família rival per venjar-se d’una mort per error. Pelle va ser condemnat a més de 20 anys de presó. Era en la llista dels anomenats superlatit­anti (superpròfu­gs). La Mamma va ser detingut per primera vegada l’octubre del 2008. Estava en un búnquer d’alta tecnologia construït en una nau en una zona agrícola calabresa. L’amagatall era un còmode apartament de tres peces, amb dormitori, bany i cuina. El mafiós es va enginyar una manera –molt arriscada– de recuperar la llibertat. Va prendre medicament­s per reduir dràsticame­nt pes en poc temps. Va aconseguir baixar dels 50 quilos i que els metges li diagnostiq­uessin anorèxia. Gràcies a això va aconseguir que l’enviessin a un hospital i després a casa, sota vigilància. Un temps després, quan la policia havia abaixat una mica la guàrdia, Pelle va simular trobar-se malament i va ser portat altre cop a l’hospital, del qual es va evadir sense deixar rastre.

 ?? POLICIA ITALIANA ?? Imatge de vídeo d’Antonio Pelle sortint de dalt d’un armari
POLICIA ITALIANA Imatge de vídeo d’Antonio Pelle sortint de dalt d’un armari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain