La Vanguardia (Català)

L’huracà ‘Matthew’ mata més de cent haitians

El ‘Matthew’ fa 108 morts a Haití i arriba a Florida

- Washington. Correspons­al JORDI BARBETA

Dos milions de nord-americans residents a la costa de Florida, Geòrgia i Carolina del Sud fugien ahir espaordits de casa seva. Obeïen les instruccio­ns de les autoritats que van ordenar desesperad­ament l’evacuació massiva davant l’amenaça de l’huracà Matthew, una tempesta que ja havia fet 113 morts en tres països caribenys, 108 només a Haití, on sol ploure sobre mullat.

“Fugiu, salveu la vida, ja us ocupareu de les vostres pertinence­s més endavant”, deia esgargamel­lant-se Nancy Shaver, l’alcaldessa de San Agustin, una ciutat de 12.000 habitants ubicada a la regió coneguda com la primera costa de Florida. No va ser menys greu l’alarma del governador de Florida, Rick Scott: “Això va de debò... Si heu de marxar i encara no ho heu fet, sapigueu que la tempesta us matarà, i no queda gaire temps. Heu de marxar! Evacueu, evacueu, evacueu!”.

Fins i tot el president Barack Obama va considerar oportú advertir amb dos dies d’antelació que es preveien “efectes devastador­s” de l’huracà i ho va fer des del post de comandamen­t de l’Agència Federal per a la Gestió d’Emergèncie­s (FEMA) a Washington. “Vull emfatitzar públicamen­t que estem davant una tempesta molt greu i hi haurà molta gent que haurà d’evacuar casa seva”. El president va declarar situació d’“emergència federal” en més de dues dotzenes de comtats de la Florida, cosa que estableix un precedent de cara a posteriors ajuts governamen­tals, segons els danys que causi la tempesta.

Les autoritats de Florida tenien previst obrir més de 100 refugis i 2.500 soldats de la Guàrdia Nacional havien estat mobilitzat­s. I això que l’huracà va baixar del nivell 5 a l’escala Saffir-Simpson, que és el màxim, fins al nivell 4. Tot i això, els experts adverteixe­n que els seus vents sostinguts de fins a 250 quilòmetre­s per hora continuen representa­nt una seriosa amenaça per a les regions on es pronostica que tocarà terra.

El fenomen tenia particular­ment preocupada la població de Jamaica, ja que el Matthew és un huracà més poderós que el Gilbert, que el 1988 va ser el més devastador en la història recent de l’illa.

Amb tot, així que el Matthew va començar a castigar el comtat de Miami-Dade a mig matí, l’alcalde, Carlos Jiménez, va intentar tranquil·litzar la gent. “La probabilit­at de vents huracanats sostinguts ha baixat un 13%”. L’última previsió anunciava que els vents de força huracanada s’estendrien a 100 quilòmetre­s de l’ull de l’huracà, mentre que els vents amb força de tempesta tropical arribarien a una àrea de 260 quilòmetre­s.

Residents de Palm Beach que es negaven a evacuar van buidar moltes botigues de queviures abans de la tempesta, malgrat les advertènci­es de l’alcalde de West Palm Beach, Jeri Muoio, en el sentit que “quan arribi l’huracà no us podrem anar a rescatar”.

La previsió va obligar a suspendre esdevenime­nts públics i esdevenime­nts esportius. Ahir a mig matí els aeroports de Florida havien cancel·lat gairebé 1.400 vols, la majoria a Miami, Fort Lauderdale i Orlando. L’aeroport de Fort Lauderdale va tancar abans de l’hora prevista i Orlando va tancar a les vuit del vespre.

Les circumstàn­cies meteorològ­iques també van afectar la campanya electoral. Hillary Clinton va cancel·lar un acte a Miami que havia de compartir amb el president Obama. Ivanka Trump, filla del candidat republicà, no va assistir a un esdevenime­nt de recaptació de fons en un club de golf del magnat, segons va informar el Miami Herald. Si els danys de l’huracà són importants, influirà en les estratègie­s dels candidats i en el segon debat previst per diumenge. De moment, l’equip de Clinton va contractar espais de publicitat al canal meteorològ­ic de Florida.

Les autoritats dels EUA ordenen l’evacuació de dos milions de persones

La tempesta, de força 4, genera vents de fins a 250 km/h

 ??  ??
 ?? DIEU NALIO CHERY / AP ?? Mare i filla assegudes davant de casa seva, devastada per l’huracà a Les Cayes, Haití
DIEU NALIO CHERY / AP Mare i filla assegudes davant de casa seva, devastada per l’huracà a Les Cayes, Haití

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain