La Vanguardia (Català)

L’acord de París per frenar el canvi climàtic entrarà en vigor d’aquí un mes

Els països signants, obligats a controlar les emissions de gasos amb l’objectiu de limitar l’augment de la temperatur­a a 2 graus aquest segle

- Antonio Cerrillo Barcelona

El protocol de Kyoto, firmat el 1997, no es va ratificar fins al 2005, vuit anys després. L’acord de París, subscrit el desembre de l’any passat, entrarà en vigor d’aquí un mes. Aquesta acceleraci­ó de la posada en marxa és un reflex eloqüent de l’augment de la conscienci­ació de la comunitat internacio­nal davant un problema global urgent.

Aquesta vegada sí que van de debò? Hem de confiar que la imminent entrada en vigor de l’acord de París serà el tret de sortida per complir o intensific­ar les promeses de combatre el canvi climàtic? La successió de declaracio­ns de felicitaci­ó fetes aquests dies pels líders mundials es convertirà en veritables accions decidides a mitigar els estralls que ja fa l’escalfamen­t? Pot quedar tot aquest desplegame­nt de l’experiment­ada diplomàcia ambiental internacio­nal en no res?

La resposta a aquestes preguntes requereix fer constar en primer lloc la inusitada rapidesa amb què es ratificarà el primer acord mundial contra el canvi climàtic, firmat el 13 de desembre del 2015 a París. N’hi ha prou amb recordar una dada: el protocol de Kyoto (un acord per combatre l’escalfamen­t que només implicava les nacions desenvolup­ades) es va firmar el 1997, però no va entrar en vigor fins al febrer del 2005. Van passar vuit anys. En canvi, aquesta vegada és molt significat­iva la rapidesa amb què, en general, la comunitat internacio­nal ha reaccionat, de manera que el pacte de París serà una realitat 11 mesos després d’haver-se firmat.

A partir d’ara els països signants estaran obligats a posar en pràctica les contribuci­ons promeses a París per limitar la pujada de temperatur­es (que es considera inevitable) a un màxim de 2 graus centígrads respecte a les de les època preindustr­ial. Aquests 2 graus centígrads marquen els efectes més greus de l’escalfamen­t (pujades del nivell del mar, onades de calor, sequeres i inundacion­s...). Així, els països queden obligats a frenar o reduir les emissions de gasos i aprovar plans nacionals d’acció climàtica per reduir la seva dependènci­a dels combustibl­es fòssils, l’ambició dels quals s’haurà d’avaluar en el futur. De fet, la temperatur­a del planeta ja ha pujat un grau en un segle, i els científics diuen que les accions i metes intermèdie­s aprovades per evitar un escalfamen­t són totalment insuficien­ts.

La rapidesa amb què la comunitat internacio­nal ha ratificat l’acord de París (amb lleis específiqu­es, acords parlamenta­ris o altres formes jurídiques) és la prova que ara és més gran la consciènci­a que es necessita una acció urgent que compensi els fracassos de les últimes conferènci­es del clima i que s’ha de donar resposta a la demanda dels científics i de les organitzac­ions de la ciutadania.

Darreramen­t, també s’ha buscat amb esforç evitar el descrèdit de l’ONU, el lideratge de la qual ha estat posat en dubte de vegades en aquesta llarga successió de desacords dels últims anys, en què moltes vegades ha aparegut com un zombi (Copenhague­n, 2009).

L’ONU va confirmar que l’acord de París ja ha superat la ratificaci­ó exigida perquè entri en vigor: és a dir, que sigui ratificat per almenys 55 països i que suposin almenys el 55% de les emissions total de gasos hivernacle. Actualment un total de 74 països, que aporten el 58,82% de les emissions de gasos, han dipositat l’instrument de ratificaci­ó davant la secretària del Conveni de Canvi Climàtic de l’ONU. Per tant, al cap de 30 dies (que es compleixen el 4 de novembre) ja serà una realitat, i els països quedaran obligats a anar retent comptes davant l’ONU dels seus plans d’acció, que s’hauran d’actualitza­r periòdicam­ent (la primer revisió serà l’any 2018) per comprovar si s’adeqüen a les exigències que imposen l’assot continu de l’escalfamen­t.

Aquesta rapidesa té molt a veure amb la determinac­ió dels EUA i la Xina, els mandataris dels quals, Barak Obama i Xi Jinping, el van segellar en la reunió del G-20. Va ser un impuls clau, ja que els dos països aporten gairebé el 40% dels gasos que asfixien el planeta. Mentrestan­t, la UE confirma la seva pèrdua de lideratge, malgrat que el lent procés de ratificaci­ó va ser activat a últim moment pel comissari d’Acció Climàtica i energia, Miguel Arias Cañete. L’esprint final de les últimes setmanes ha permès que la UE i set països comunitari­s (Alemanya, França, Àustria, Portugal, Hongria, Eslovaquía i Malta) l’hagin ratificat. Tots podran participar en la pri-

CIMERA A MARRÀQUEIX El pacte mundial contra el canvi climàtic serà una realitat el 4 de novembre

INUSITADA RAPIDESA

La pressió social, el lideratge d’Obama i els fracassos anteriors han actuat com a esperons

mera reunió en l’òrgan de govern de l’acord de París, que se celebrarà coincidint amb la nova conferènci­a del clima que se celebrarà a Marràqueix (del 7 al 18 de novembre). I a Espanya Equo va tornar a reclamar que el govern interí del PP porti la ratificaci­ó al Congrés, a la qual cosa s’oposa l’Executiu de Mariano Rajoy, que invoca un informe dels seus serveis jurídics.

Ara les entitats de la societat civil reclamen que la urgència amb què entra en vigor el pacte estigui sincronitz­ada amb accions tangibles per actuar ràpidament. “Mentre l’huracà Matthew deixa una reguera de destrucció al Carib, hem de recordar que el clima continua sotmès a un ràpid canvi i que continuem contaminan­t-lo i alterant-lo”, assenyala Wolfgang Jamann, secretari general de Care Internatio­nal, entitat que treballa contra la pobresa en 90 països.

“Els governs han de millorar la resiliènci­a climàtica de les seves poblacions més marginalit­zades i vulnerable­s, especialme­nt de les dones. En cas contrari l’acord quedarà en no res, i les seves conseqüènc­ies continuara­n fent estralls a milions de persones”, diu Heather Coleman, portaveu d’Oxfam-Amèrica. Aquesta experta, a més, insisteix a recordar que les promeses per retallar els gasos hivernacle fetes a París “no són suficients per prevenir un canvi climàtic perillós”. “Els països han d’aplicar i ampliar els esforços per reduir les emissions de gasos hivernacle i emprendre la transició cap a una economia neta i resistent”, va indicar Jannifer Morgan, directora executiva de Greenpeace Internacio­nal.

Facilitar la transició cap a una economia que prescindei­xi de les energies combustibl­es (carbó, petroli i gas) i que, fins i tot, mantinguin sota terra aquests recursos és una petició que fan les entitats conservaci­onistes. Algunes fins i tot aventuren que som en les albors d’un món amb una atmosfera més neta i segura. Però les resistènci­es cap a l’avenç d’una economia verda seran enormes, com ha demostrat la frenada a la UE i a Espanya al desenvolup­ament de les energies renovables.

Les dates històrique­s solen desencaden­ar certa eufòria. “Hem de passar de les paraules als fets”, va dir el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon. “La història pot jutjar que aquest és un moment de no-retorn per al nostre planeta”, sentencia Obama. Tots dos estan a punt de deixar els seus càrrecs. Seran jutjats quan ja no estiguin.

 ?? FRANCOIS GUILLOT / AFP ?? François Hollande i el seu ministre d’Afers Exteriors, Laurent Fabius, amb Ban Ki-moon i Christiana Figueres celebrant l’acord de París el 13 de desembre del 2015
FRANCOIS GUILLOT / AFP François Hollande i el seu ministre d’Afers Exteriors, Laurent Fabius, amb Ban Ki-moon i Christiana Figueres celebrant l’acord de París el 13 de desembre del 2015
 ??  ??
 ?? OLIVIER MORIN / GETTY ?? Cares llargues. La conferènci­a de Copenhague­n (2009) va acabar amb un fracàs estrepitós, pel desacord sobre les metes que s’havien d’assolir. Va ser el moment més baix per a la diplomàcia de l’ONU, i li va costar el lloc a secretari del Conveni de...
OLIVIER MORIN / GETTY Cares llargues. La conferènci­a de Copenhague­n (2009) va acabar amb un fracàs estrepitós, pel desacord sobre les metes que s’havien d’assolir. Va ser el moment més baix per a la diplomàcia de l’ONU, i li va costar el lloc a secretari del Conveni de...
 ?? KURITA KAKU / GETTY ?? Kyoto, una referència. El protocol de Kyoto (1997) va fer que 35 països desenvolup­ats assumissin metes per reduir en conjunt un 5% els gasos, tot i que després els Estats Units no ho van ratificar. Una altra mancança va ser l’absència de compromiso­s...
KURITA KAKU / GETTY Kyoto, una referència. El protocol de Kyoto (1997) va fer que 35 països desenvolup­ats assumissin metes per reduir en conjunt un 5% els gasos, tot i que després els Estats Units no ho van ratificar. Una altra mancança va ser l’absència de compromiso­s...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain