La Vanguardia (Català)

Pisos de luxe sobre el mar

‘The World’, un vaixell residència exclusiu, passa per Barcelona amb la seva peculiar comunitat flotant

- JAVIER ORTEGA FIGUEIRAL

Anunciar obres que provocaran una derrama, ajustar l’antena col·lectiva, advertir un veí morós i fixar el sou del conserge solen ser temes recurrents a la majoria de les reunions d’una comunitat de veïns. Però hi ha excepcions. Una, concreta- ment: la de la comunitat de propietari­s de The World, un vaixell residència que des del 2002 viatja per tot el món amb uns veïns que poden votar en reunió si la temporada d’hivern del 2018 visitaran la Polinèsia Francesa o Kiribati, quines incorporac­ions faran al vaixell i quant duraran les escales. I és que, com deien Les Luthiers: “Hi ha un món millor, però és caríssim”.

Fins ahir a mitjanit The World es va estar al port de Barcelona, amarrat en un dels laterals del World Trade Center. En aquest moll, a banda dels ferris de Trasmedite­rránea i Baleària, és on solen fer les escales els vaixells de passatge més petits, i per això la seva presència no va cridar gaire l’atenció. Exteriorme­nt podria passar per un vaixell de creuers, però no: The World és un vaixell únic.

Des del primer moment els seus promotors, la societat ResidenSea, amb seu a Florida, el van concebre com una comunitat per a multimilio­naris en viatge permanent i hi van dissenyar 165 residèncie­s: 106 apartament­s, 19 estudis apartament i 40 estudis, que fan entre 102 i 301 metres quadrats, a un cost actual de catàleg que va des dels 535.000 fins als 12 milions d’euros, uns preus a què mensualmen­t s’han d’afegir 18.000 euros en concepte de “despeses de comunitat i mantenimen­t del vaixell” independen­tment de quina sigui la seva categoria residencia­l.

Algun dels apartament­s, que poden arribar a fer 300 m2, costen 12 milions d’euros

Actualment només hi ha 15 residèncie­s disponible­s, i 150 tenen propietari, cosa que no implica que els ocupants sempre vagin a bord. Poden pujar i baixar del vaixell quan vulguin al llarg de tot l’any programant la combinació de vols i ports d’estada amb una mica més d’un any. Això implica una ocupació mitjana que rares vegades supera les 200 persones, ateses per una tripulació de 250 profession­als que s’encarregue­n de tots els serveis a les residèncie­s i també de l’atenció de les zones comunes, que inclouen restaurant, cocteleria i les prestacion­s habituals d’un vaixell de creuer de gran luxe sense ser realment un creuer. De fet, The World és una manera única i molt selecta de conèixer món amb tots els objectes personals que es vulguin portar a bord, ja que no deixa de ser la segona, tercera o potser quarta residència per als propietari­s, que tenen 40 nacionalit­ats diferents, encara que sobretot són d’origen nord-americà.

Al llarg de les 64 hores que els residents del The World van passar a Barcelona van estar acompanyat­s de guies selecciona­ts i coneixedor­s del millor i més exclusiu de la ciutat. L’escala forma part de les visites del trimestre d’estiu del 2016, que porten el vaixell de Londres a Aqaba, a Jordània, passant per 34 localitats molt diferents, com Estoril, Ciutadella, Lipari i Zacint. Al llarg dels 90 dies següents, d’octubre a desembre, The World arribarà a Austràlia després d’haver passat pel golf Pèrsic, l’Índia, Indonèsia o Malàisia. Després continuarà el viatge. I, com va titular Fellini una de les seves pel·lícules: “E la nave va...”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? The World amarrat ahir al port de Barcelona, al costat del World Trade Center
ÀLEX GARCIA The World amarrat ahir al port de Barcelona, al costat del World Trade Center

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain