La Vanguardia (Català)

El que amaga el gel: àntrax

La fosa del permafrost de l’Àrtic desenterra el bacteri responsabl­e del brot de carboncle a Sibèria

- MARTA MONTOJO Barcelona

El canvi climàtic és una capsa de sorpreses. L’onada de calor sobre Sibèria ha fos el permafrost (terra glaçada) i ha desencaden­at un brot d’àntrax en aquesta zona de Rússia, amb almenys vuit persones afectades ja confirmade­s i una de morta, segons informa Bloomberg. El desglaç del permafrost del cercle polar Àrtic ha posat al descobert els esquelets dels rens que fa 75 anys van morir a causa de l’àntrax. El contagi ha estat ara amb efecte diferit. Després d’anys sota capes de gel, el bacteri que provoca aquesta malaltia torna a veure la llum i ja ha enviat a l’hospital una dotzena de persones per ser avaluades, de les quals la meitat són nens.

L’àntrax (o carboncle, com es denomina més comunament) es produeix per la reaparició del bacteri (Bacillus anthracis), capaç d’hibernar durant dècades. “El bacteri pot adquirir una forma d’espora que li permet resistir a condicions ambientals tremendame­nt adverses”, afirma Antoni Trilla, epidemiòle­g de l’hospital Clínic de Barcelona. Els casos més coneguts d’àntrax es produïen en el bestiar i, en menys mesura, en els humans que s’envolten d’animals, com pastors o veterinari­s. “Normalment, es contreu per inhalació –explica Antoni Trilla– però també pot produir-se la infecció per via cutània (a causa de ferides a la pell que entren en contacte amb el bacteri) o digestiva (ingesta d’aliments contaminat­s per aquest)”. A més, al brot d’àntrax s’hi ha afegit una onada de calor i, junts, ja han segat la vida de 2.300 rens més.

Els desglaços estan fent aflorar, a més, cadàvers humans i altres assumptes enterrats. Fins i tot, s’han destapat veritables cementiris humans sota el gel. Fa vint-icinc anys, durant una exploració en una zona alpina entre Àustria i Itàlia, dos excursioni­stes alemanys van topar amb les restes d’algú que va ser menys afortunat que ells. Van pensar que s’havia de tractar d’una mort recent, però van descobrir que l’individu feia més de 5.000 anys que estava sense vida. El van batejar Otzi, en al·lusió a la zona geogràfica on el van trobar (els Alps Otztal). Des d’aleshores, el desglaç ha desenterra­t cadàvers en diverses parts del món, des del nord del Canadà, Bolívia, fins a l’estepa russa.

Aquests descobrime­nts han cridat l’atenció dels historiado­rs del clima i als antropòleg­s, que han centrat les seves investigac­ions en els bacteris que s’alimenten dels nutrients que allibera el desglaç. Existeixen organismes, entre els quals s’ inclouen les Methanoflo­rens s tord alen miren sis, que aprofiten aquests nutrients i els met abolit zen en metà, un dels gasos hivernacle més nocius p eral clima per la seva capacitat d’atrapar la calor. Part d’aquest gas es converteix en CO2, que és menys perjudicia­l per a l’atmosfera que el metà, però s’hi manté durant molt més temps.

L’impacte d’una simple colònia de bacteris metanitzad­ors és limitat; però el gran abast que està tenint el desglaç de l’Àrtic pot multiplica­r les zones sobre les quals s’expandeixe­n aquests bacteris, amb els consegüent­s efectes nocius sobre l’atmosfera. El permafrost emmagatzem­a gairebé el doble de carboni que l’atmosfera. Així, com més actuïn els bacteris, més carboni s’emetrà a l’atmosfera, i més s’escalfarà la Terra. I (com més escalfamen­t) ja hi tornem a ser.

Abans del brot d’àntrax, la península de Iamal, que s’estén des del nord-oest de Siberia, va cridar l’atenció dels científics i els mitjans. Una fuga va alliberar el gas metà de les bosses subterràni­es que van deixar cràters d’uns 60 metres de llarg i 60 metres de profundita­t. Amb l’escalfamen­t de les temperatur­es, el metà s’expandeix fins que supera el seu límit. Els cràters formats els últims anys han començat a omplir-se d’aigua, donant lloc als primers llacs originats en l’època humana.

Dotze persones han estat hospitalit­zades, amb vuit casos confirmats d’àntrax i una mort Els bacteris aprofiten els nutrients del desglaç del permafrost i els transforme­n en metà, potent gas hivernacle

 ?? ANADOLU AGENCY / GETTY ?? Un grup de rens en una zona sotmesa a la fosa del gel situada a Iamàlia-Nenétsia, a Rússia
ANADOLU AGENCY / GETTY Un grup de rens en una zona sotmesa a la fosa del gel situada a Iamàlia-Nenétsia, a Rússia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain