La Vanguardia (Català)

Kim Jong-un

Inada és una assídua del santuari de Yasukuni i nega la matança de Nanquín

- TÒQUIO Redacció i agències

LÍDER NORD-COREÀ El país dirigit per Kim (33 anys) va fer ahir un altre assaig nuclear i va llançar dos míssils d’abast mitjà, un dels quals va caure a només 250 quilòmetre­s de les costes japoneses. El doble llançament és la seva resposta a les sancions internacio­nals.

Una ultraconse­rvadora polèmica al Japó per negar matances de l’exèrcit imperial i defensar les atrocitats del país en la Segona Guerra Mundial –incloent-hi la coacció perquè dones asiàtiques es prostituïs­sin en bordells militars– ha estat l’escollida pel primer ministre, Shinzo Abe, per liderar el Ministeri de Defensa.

Tomomi Inada, de 57 anys i fins ara cap del Consell d’Investigac­ió, és la segona dona que ocupa la cartera. En el primer Govern d’Abe va ser ministra de la Reforma Administra­tiva, està considerad­a una figura ascendent dins del Partit Liberal Democràtic i de les més afins al primer ministre, que li diu la “Joana d’Arc” japonesa. Comparteix­en l’objectiu de revisar la Constituci­ó pacifista del 1947, redactada sota criteris dels EUA, que alguns conservado­rs consideren un símbol humiliant de la derrota de la Segona Guerra Mundial.

L’elecció d’Inada arriba en plena escalada de tensió amb els seus veïns. Mentre Pequín continua en plena disputa pel mar de la Xina Meridional, Corea del Nord amenaça amb nous assajos nuclears. Pyongyang va efectuar ahir una altra prova amb dos míssils d’abast mitjà, un dels quals va caure a 250 quilòmetre­s de les costes del Japó. El doble llançament és vist com una altra demostraci­ó de força per respondre a les recents sancions internacio­nals a Corea del Nord i a la pròxima instal·lació del paraigua antimíssil­s dels Estats Units a Corea del Sud.

En un moment tan delicat, la premsa local recordava ahir la pobra experiènci­a de la nova ministra de Defensa en qüestions de seguretat, així com la seva àmplia trajectòri­a abraçant causes controvert­ides vinculades al passat

Corea del Nord ‘saluda’ la ministra amb el llançament de dos míssils d’abast mitjà

militarist­a del Japó. Destaca el fet que visiti habitualme­nt el polèmic santuari Yasukuni en honor dels 2,5 milions de japonesos morts a la Segona Guerra Mundial, entre ells criminals de guerra convictes. També nega la matança de Nanquín, en el qual l’exèrcit imperial va assassinar 300.000 persones i va violar 20.000 dones, segons la versió de la Xina. La magnitud dels crims de guerra del 1937 continua dividint el poble japonès i és un dels principals esculls entre les dues potències.

Inada tampoc no gaudeix de les simpaties de Corea del Sud. El 2011, Seül li va prohibir l’entrada quan, amb dos polítics conservado­rs més, va intentar visitar les illes Dotko per revindicar la sobirania del Japó. La setmana passada va dir que l’ambaixada japonesa a Seül hauria de retirar una estàtua que honra les víctimes dels abusos sexuals durant la guerra.

En la seva primera intervenci­ó com a ministra, Inada va rebutjar confirmar si visitarà el santuari de Yasukuni el 15 d’agost, quan es commemora la rendició del Japó davant els Estats Units. També va dir que intentarà preservar la pau i la seguretat sota l’aliança diplomàtic­a amb Washington.

El nomenament s’emmarca en la reestructu­ració del gabinet d’Abe després de les eleccions a la Cambra Alta a mitjans de juliol per millorar els resultats de les seves polítiques econòmique­s. Només tres dels ministres han conservat el càrrec. Inada substituei­x Gen Nakataki, que es responsabi­litza de la pèrdua d’un important contracte de submarins a Austràlia, guanyat per França.

 ??  ??
 ?? KIM KYUNG-HOON / REUTERS ?? La polèmica titular de Defensa arribant a la residència del primer ministre, Shinzo Abe, ahir a Tòquio
KIM KYUNG-HOON / REUTERS La polèmica titular de Defensa arribant a la residència del primer ministre, Shinzo Abe, ahir a Tòquio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain