La Vanguardia (Català)

Jubilats sense tercera edat

Les protestes contra el sistema de pensions privades imposat pel general Pinochet posen en qüestió el miracle xilè

-

LBuenos Aires. Correspons­al

a plaça de la Constituci­ó de Santiago de Xile simbolitza el centre del poder. Hi ha el palau de la Moneda bombardeja­t per Pinochet el 1973. En aquesta plaça va morir d’un infart, ara fa dos anys, Mario Enrique Cortés, de 80 anys. Un fet que només va merèixer breus mencions en la premsa perquè entrava dins de la lògica de la vida. Tot i això, Pinochet també va bombardeja­r la tercera edat del senyor Cortés perquè va morir en ple hivern mentre treballava per a una empresa de jardineria, com centenars de xilens que es veuen obligats a continuar en actiu fins als seus últims dies perquè cobren pensions misèrrimes.

Des de fa cinc anys, quan les protestes estudianti­ls per la gratuïtat de l’educació van despertar la ciutadania, Xile viu una revolució silenciosa que tracta de desfer el sistema econòmic i polític neoliberal llegat per la dictadura. Ara arriba el torn de les pensions.

Segons els organitzad­ors, prop de 750.000 persones –100.000 a Santiago– van sortir el 24 de juliol als carrers de quaranta ciutats del país per exigir el final de l’actual sistema privat de pensions obligatori, implantat el 1981 per Pinochet. La protesta no afluixarà i ja hi ha noves mobilitzac­ions convocades el 10 d’agost, el 10 de setembre i una vaga general el 4 de novembre. Els promotors demanen la implantaci­ó d’un sistema públic de previsió solidari o de repartimen­t, com a casa nostra.

Les manifestac­ions fugen del control dels partits tradiciona­ls d’esquerra i dreta, desprestig­iats per una onada d’escàndols de corrupció, que des del final de la dictadura el 1990 han governat –majoritàri­ament el centreesqu­erra– amb el pacte tàcit de preservar el model econòmic pinochetis­ta, que va donar lloc al denominat miracle xilè, ara qüestionat perquè les bones xifres macroeconò­miques de creixement no s’han traduït en una millor distribuci­ó de la renda i el final de la desigualta­t social.

Agrupats en el moviment No Más AFP, avalat per sindicats i associacio­ns, els promotors de les marxes critiquen els voluminoso­s beneficis de les sis administra­dores de fons de pensions (AFP) –BBVA i Santander en tenien dues però les van vendre– i denuncien que acabaven actuant com a autèntics “bancs privats” de les grans empreses xilenes en què s’invertien principalm­ent els 143.000 milions d’euros que gestionen.

La majoria de jubilats cobra una pensió mitjana de 270 euros, inferior al sou mínim, que és de 346 euros. Només entre el 2010 i el 2015 les AFP van duplicar els seus beneficis, i van guanyar en conjunt 765 milions d’euros l’any passat.

Fins ara, l’única proposta que pretenia portar endavant la presidenta Michelle Bachelet durant el seu segon mandat era la creació d’una AFP de titularita­t estatal. Una comissió creada el 2014 per Bachelet per estudiar la reforma del sistema de previsió va determinar que el 79% de les pensions són inferiors al salari mínim i el 44% estan per sota de la línia de la pobresa. D’altra banda, la Fundación Sol estima que, quan es jubilen, la meitat dels treballado­rs que han cotitzat durant tres dècades rebran una pensió que no superarà el 22% del seu darrer sou.

Imports allunyats dels anunciats durant la dictadura per l’economista José Piñera, ministre de Treball pinochetis­ta i ideòleg del sistema privat. Líder dels anomenats Chicago boys

La majoria dels jubilats cobren una pensió mitjana de 270 euros, inferior al salari mínim, de 346 euros

que van implantar les polítiques neoliberal­s, Piñera prometia que cap treballado­r no es jubilaria amb menys del 70% del seu salari.

La setmana passada Piñera –germà de l’expresiden­t Sebastián Piñera- va anunciar que tornarà a Xile des dels EUA, on és acadèmic i prestigiós guru mundial sobre fons privats de pensions, per defensar el seu model. En una carta, Piñera assegura que torna al seu país per lluitar “contra les retroexcav­adores que amenacen no només el model econòmic que ens ha posat en el llindar del desenvolup­ament sinó també les nostres llibertats”.

 ?? ESTEBAN FELIX / AP ?? Manifestac­ió a Santiago de Xile contra l’actual sistema de pensions
ESTEBAN FELIX / AP Manifestac­ió a Santiago de Xile contra l’actual sistema de pensions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain