La Vanguardia (Català)

El salt dels Brincadeir­a

- JOAQUIM NOGUERO

Intèrprets: Brodas Bros + Brincadeir­a Lloc i data: Teatre Grec (30/VII/ 2016)

El hip-hop dels Brodas Bros és una festa compartida. Al teatre Grec, la seva actuació de la nit de dissabte va esdevenir una gran celebració entre amics, aplaudit el menor gest, fins i tot abans que el convertiss­in en dansa. Al llarg del temps, la companyia s’ha guanyat un públic propi per allò que els seus espectacle­s represente­n de diversió, moviment a tot ritme, color, percussió i coreografi­es reeixides, amb esporàdiqu­es piruetes acrobàtiqu­es. No són virtuosos del hiphop més atlètic, cosa que per descomptat ni és necessària i ni tan sols recomanabl­e, sempre que ho compensess­in amb la dramatúrgi­a de l’espectacle.

Físicament, visualment, escenogràf­icament, apareixen molts fils a l’espectacle Brincabros. Hi ha fils de titella, el cable elèctric d’un robot endollat al corrent, les artèries que connecten el cor als membres, atents al metrònom del seu ritme, hi ha de tot, excepte els desitjable­s fils d’aranya amb què els ballarins podrien enganxar-nos a la xarxa dels seus passos, si fos més potent la dramatúrgi­a que filés la peça.

Si a Brincabros hi batega potent un batec que doni cor al conjunt, no l’hi dóna el ball, sinó la música. L’autenticit­at, la personalit­at, la vívida energia sentida, la frescor jove apareixen sobretot en els potents músics del grup Brincadeir­a. Els percussion­istes que dirigeix Edison Aguilar arrossegue­n els espectador­s com a l’escenari es mouen al seu ritme els ballarins. Sota el seu influx, els Brodas Bros semblen un grupet de groupies saltant al seu voltant. El guitarrist­a deambula per l’escenari a l’estil d’Angus Young i els percussion­istes semblen guerrers primitius en plena cerimònia. En el duel contra els ballarins, el pistoler amb l’arma de foc de la guitarra i el percussion­ista amb l’arma blanca dels bastons de bateria o dels tambors tenen totes les de guanyar contra el ball de cames marcial del hip-hop.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain