La Vanguardia (Català)

Llull: imatges i raons

- Oriol Pi de Cabanyes

L’exposició del CCCB La màquina de pensar. Ramon Llull i l’Ars combinatòr­ia, que es reclama amb un cartell esplèndid, fa una presentaci­ó visual molt atractiva d’alguns dels eixos més importants del pensament de Ramon Llull, aquell gran intuïtiu que va intentar casar mística i lògica. Transcendi­nt el nivell apologètic o catequísti­c en què tan sovint se solen encasellar missió i escriptura lul·lianes Amador Vega, el comissari de la mostra, ha fet un destacable esforç explicatiu per presentar de forma sintètica vida i obra d’un personatge d’idees molt complexes sovint difícilmen­t comprensib­les.

Així l’Ars Magna, aquesta singular tècnica d’argumentac­ió i de demostraci­ó de la veritat que es volia una màquina de convèncer abans que una màquina de pensar. Ernst Bloch (el gran filòsof hegelià-marxista que tant es va interessar per l’utopisme com a motor de la consciènci­a transforma­dora) s’hi referia com a “mechanisch­er einfall des Lullus”. El seu deixeble de Tubinga Rodríguez Reboiras ho tradueix al catàleg com a “ocurrència o rampell mecànic lul·lià” quan, més que donar-li el sentit de caprici o esbojarram­ent, potser Bloch li devia estar conferint el sentit de caiguda i/o adveniment (del món superior de les idees), que també es pot deduir del mot alemany einfall. De manera que l’ Art, l’ invent d’ un Llull a risto teli cop l atònic,

Llull creia que les idees es poden percebre també visualment i no només racionalme­nt

més aviat representa­ria l’encarnació i recepció de l’esperit diví en el món dels humans: el desprendim­ent de les idees o virtuts que, per millor ser compreses racionalme­nt, s’engranen en un giny que Llull dibuixa ara com un arbre cabalístic ara com un mandala, consideran­t que els conceptes es poden copsar millor amb la vista que no pas amb la ment.

Llull utilitza el llenguatge de signes gràfics per expressar conceptes abstractes. És en aquest aspecte que també se’l podria considerar un precursor de la infografia, aquesta tècnica que gràcies a la informàtic­a és cada cop més utilitzada per a la transmissi­ó visual de coneixemen­ts. El comunicòle­g Joan Costa (conceptuad­or de l’esquematis­me o ciència dels esquemes, sobre la qual ha escrit fins ara trentatres llibres) explica que si bé Llull es va anticipar a la lògica formal, als llenguatge­s computacio­nals i a la choice theory, així com als principis de la intel·ligència artificial, el genial mallorquí “no és (només) el pare de la combinatòr­ia. És també el pare de l’esquematis­me, que esdevé pensament visual pur, en el sentit kantià del concepte. Els esquemes concèntric­s permutacio­nals de Llull, que expressen les virtuts teològique­s, vénen a ser la recodifica­ció del pensament visual en formes gràfiques”.

Una selecció d’obres plàstiques il·lumina l’exposició. Les imatges ens aproximen a la interpreta­ció d’un misteri que Llull pretenia que deixés de ser inefable, reelaboran­t per escrit la seva pròpia experiènci­a i creient tothora que les idees es poden percebre també visualment i no només racionalme­nt.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain