La Vanguardia (Català)

L’exvicerect­ora de l’Autònoma denuncia una campanya de linxament

Sílvia Carrasco va ser amenaçada per uns estudiants en l’ocupació del rectorat

- TONI MUÑOZ Barcelona

“Vull anar a treballar tranquil·la, sense por.” La professora d’Antropolog­ia Sílvia Carrasco, de 53 anys, no pot reprimir el plor mentre parla. Va ser la vicerector­a de la Universita­t Autònoma de Barcelona durant la crisi que es va generar l’abril del 2013 amb la tancada de centenars d’estudiants al rectorat que protestave­n per l’increment de les taxes. Llavors va patir amenaces, coaccions i intimidaci­ons, que van desembocar en una campanya de desprestig­i a les xarxes socials. Carrasco va denunciar les amenaces i la UAB va fer el mateix pels desperfect­es ocasionats i les coaccions que van patir el seu personal i alguns alumnes.

El fiscal sol·licita penes d’entre 11 i 14 anys de presó per a 27 estudiants als quals es relaciona amb els aldarulls durant l’ocupació i per les amenaces. Alguns d’ells no van participar directamen­t dels fets sinó que es van limitar a mostrar el seu suport. Els acusats eren pròxims, el 2012, al Sindicat d’Estudiants dels Paisos Catalans (SEPC), la Coordinado­ra d’Assemblees de Facultats (CAF) i la CGT.

La UAB al maig va canviar de junta de govern i va retirar l’acusació. L’exvicerect­ora té decidit fer el mateix perquè el fiscal del cas “demana una pena desorbitad­a” i en el seu escrit a més ja queda clar que ella no va denunciar l’ocupació sinó les agressions que va patir.

El fiscal considera que Sílvia Carrasco “va ser víctima de la màxima bel·ligerància d’un grup d’estudiants que van exercir la màxima pressió sobre qualsevol acte públic en què participés a fi d’apaivagar la seva veu, obstaculit­zar l’exercici públic de les seves funcions, sotmetre’l a escarni públic i afectar el seu dret a la tranquil·litat”.

“Em vaig convertir en el blanc d’aquests grups per tenir una afiliació política a Iniciativa per Catalunya”, diu l’exvicerect­ora. Relata amb desolació les amenaces que va patir. “Em perseguien al campus, es posaven a dos centímetre­s de la meva cara i em deien: ‘Et cagaràs a les calces, som aquí i no ens n’anirem fins que t’agafi por, aquest és el nostre objectiu, on tens el Saura i als Mossos?’”.

Un dia va sortir del campus en el cotxe d’una amiga i un grup d’estudiants va envoltar el vehicle, sense que pogués avançar i el va sacsejar al crit de “Carrasco fora de la UAB, ets una hipòcrita, aquí ens tens per parlar, no vols parlar amb els estudiants”. Però encara n’hi va haver més. Cinc dies més tard, quan la vicerector­a sortia del pàrquing del rectorat i just a la seva esquena se li va enganxar un grup cridant-li: “Ha, ha, ha, ja t’estàs trencant, ens diuen que t’estàs trasbalsan­t, a veure quant dures”. Hi ha qui pot pensar que es va tractar d’un escarni, però ella té clar que “no ho va ser. Van ser amenaces”. Més endavant, a la seu del seu partit, ICV a Sabadell, va aparèixer una gran pintada titllant-la de “feixista”. “Havia de moure’m pel campus amb protecció. Continuo prenent ansiolític­s per dormir”, compte Carrasco.

Aquestes van ser algunes de les amenaces, però n’hi va haver més. “La decisió de denunciar l’ocupació la va prendre tot l’equip de govern de la UAB, però se m’atribueix només a mi, tota l’actuació d’aquest cas es focalitza en mi”, lamenta. “Jo em vaig posicionar sempre en contra que els Mossos desallotge­ssin el

Vint-i-set estudiants afronten penes de fins a 14 de presó; uns pels aldarulls i altres per donar-hi suport

rectorat. No vaig denunciar a ningú, vaig denunciar les agressions contra la meva persona”.

A les xarxes, a Sílvia Carrasco és acusada d’impulsar el procés i d’haver delatat els estudiants que van ocupar el rectorat davant els Mossos. “No sé ni qui eren aquells estudiants”. El que sí que va fer va ser identifica­r els seus agressors. “Va ser en el marc de la investigac­ió. La Policia em va ensenyar unes fotos dels estudiants i jo vaig dir aquest sí em va agredir, aquest no...”.

El procés judicial va desencaden­ar un moviment que s’ha propagat per la xarxa anomenat 27 i més. Entre els encausats hi ha l’alcalde d’Argentona de la CUP, Eudald Calvo, que segons el fiscal va participar en els fets sacsejant el vehicle de l’amiga de Carrasco. També està acusat el professor de la UAB i secretari de la CGT de Catalunya Ermengol Gassiot, que es va limitar a donar suport a la protesta. La CUP de diversos municipis impulsa mocions de suport als encausats en les quals es responsabi­litza de la causa a l’exvicerect­ora recordant a més la seva afiliació política: “Sílvia Carrasco, militant d’ICV a Sabadell, que va confeccion­ar i va fer arribar als Mossos una llista amb les persones que van participar en la tancada”, diu el text de la moció. Carrasco diu que el linxament “és injust”. L’ha afectat no només en la vida personal sinó també profession­al. “Em cancel·len taules rodones perquè llegeixen a la xarxa que sóc una delatora”. “En aquest cas, la víctima s’ha convertit en botxí”, lamenta.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La professora d’Antropolog­ia, durant un seminari d’estiu a la Universita­t de Barcelona
ÀLEX GARCIA La professora d’Antropolog­ia, durant un seminari d’estiu a la Universita­t de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain