La Vanguardia (Català)

L’imperi del desig

- Josep Miró i Ardèvol

Ens domina la cultura de la desvincula­ció, plançó indesitjat de la Il·lustració i la modernitat. Ella estableix que la realitzaci­ó personal necessita la satisfacci­ó de la passió del desig, i de l’impuls emocional, sense limitacion­s de la raó i del deure. Així converteix el bé en una preferènci­a subjectiva, en lloc d’un “ha de ser”; un valor que tots puguem reconèixer, sorgit de la raó objectiva. Perquè l’imperi del desig ho és també de la raó instrument­al, que criticava Max Horkheimer el 1947.

El resultat és la gran ruptura amb la condició humana, en rebutjar el que ja formulava Aristòtil sobre la nostra naturalesa alhora animal –instintiva– i racional. Creixem com a humans en la mesura que el nostre intel·lecte –la moral compartida– modula i canalitza els nostres desitjos i emocions. Freud apuntava una cosa semblant a El malestar de la cultura, ja en plena modernitat.

La societat desvincula­da, la de les apories, construeix contradicc­ions irresolubl­es, com la de la pretensió de combinar una radical llibertat sexual, impuls passional, i excitació estimulada, amb la contenció i el respecte. Naturalmen­t no funciona en cap camp. Tampoc en el de les relacions entre homes i dones. Les festes de Sant Fermí, convertide­s en una bacanal, ho mostren cada any amb agressions sexuals, i violacions.

Però davant d’aquest escenari, els qui tenen el poder polític i cultural, en lloc de reconèixer les condicions reals i objectives, que fan possible tant de mal, estableixe­n estultes campanyes de publicitat, com la de l’Ajuntament de Tarragona, intentant curar-se en salut.

El poder cultural establert assenyala la institució familiar com a culpable per educar en un “llenguatge sexista”, perquè les nenes juguen amb nines, i ells amb pilotes. Desqualifi­ca els que critiquen la provocació sexual. Sostenen que les dones són víctimes permanents de l’agressió sexual dels homes. Tots culpables, en lloc d’assumir la responsabi­litat de la cultura i moral desvincula­da que propaguen.

El problema rau en la seva incapacita­t per educar en les virtuts de la justícia, l’autocontro­l, i la prudència, i no en la dotació cromosòmic­a de la meitat de la humanitat, ni en el fet que els nois –i cada vegada més noies– juguin amb pilotes, inclòs l’oval de rugbi. El que és decisiu és educar en la virtut. Això sí que controla les pilotes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain