La Vanguardia (Català)

Eleccions basques en la normalitat

-

EL lehendakar­i Iñigo Urkullu ha convocat les eleccions basques per al proper 25 de setembre, un mes abans del que estava previst, a fi d’allunyar els comicis autonòmics d’unes possibles terceres eleccions a l’Estat si fracassa la investidur­a de Mariano Rajoy. Els partits nacionalis­tes fugen sempre d’una coincidènc­ia electoral amb les generals perquè els perjudica. A més, el Partit Nacionalis­ta Basc pretén recuperar en les autonòmiqu­es el primer lloc a Euskadi perdut en les legislativ­es espanyoles i continuar en la posició centrada que ocupa des de la fi del terrorisme etarra i de la qual els rèdits polítics són evidents.

El País Basc és avui un oasi en l’escenari polític espanyol, en el qual els partits dialoguen, pacten i aproven lleis –fins a 34 en l’últim mandat–, amb una única incertesa de pes en l’horitzó, la quota, quan la Unió Europea estableixi la prevista harmonitza­ció fiscal. Encara que Rajoy va oferir al seu dia suport a la singularit­at basca i navarresa davant aquell futur incert, ningú no pot garantir al cent per cent la continuïta­t del concert econòmic, pedra central del desenvolup­ament de la comunitat. Això explica la posició moderada del nacionalis­me basc si es compara, per exemple, amb els esdevenime­nts polítics a Catalunya pel procés cap a la independèn­cia. Una comparació que, en tot cas, no és procedent, tant pel pes de les dues comunitats en el PIB espanyol, com per la presència constituci­onal d’uns drets històrics en forma de privilegi fiscal.

L’objectiu d’Urkullu és un nou mandat, per al qual més que previsible­ment no tindrà la majoria com fins ara, però que, des de la seva posició centrada, li permetrà obtenir suports per avançar en l’aprovació d’un nou Estatut que blindi encara més el concert, i assolir noves competènci­es amb les quals reforçar el futur del país a canvi de continuar en la senda moderada, pel que fa tant a les ànsies sobiranist­es, com a la gestió de l’herència del passat terrorista. Una gestió que s’ha dut a terme amb gran intel·ligència política, tenint en compte la pèrdua de suports als radicals de Bildu.

Si es mira uns anys enrere, quan la convocatòr­ia d’unes eleccions a Euskadi anava acompanyad­a d’un dramàtic toc a sometent en la política espanyola, es pot concloure que aquesta falta de trompeteri­a és un signe de normalitza­ció que beneficia, sens dubte, el partit hegemònic. Per això l’objectiu prioritari d’Urkullu és preservar aquell clima que, segons els sondejos, aconseguir­à el proper 25 de setembre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain