La Vanguardia (Català)

Tòquio elegeix per primera vegada una dona per governar la ciutat

- Correspons­al

La veterana política japonesa Yuriko Koike va entrar ahir a les pàgines de la història de Tòquio convertint-se en la primera do-na que governarà aquesta metròpoli de més de 13 milions d’habitants. Sobre ella recaurà l’organitzac­ió dels Jocs Olímpics del 2020, un esdevenime­nt que s’ha vist esquitxat per diversos escàndols en els últims mesos i que ja ha provocat el cessament dels seus responsabl­es.

Yuriko Koike, de 64 anys, va aconseguir ahir una victòria política doble, que trenca motllos en la conservado­ra societat japonesa. Va aconseguir un èxit mai assolit per una dona al seu país convertint-se en la governador­a de Tòquio, considerat el segon càrrec més important del Japó. I ho va fer presentant-se com a independen­t, al marge del seu propi partit, el governant Partit Liberal-demòcrata (PLD), que com a reacció va impulsar la candidatur­a alternativ­a de l’exministre de l’Interior, Hiroya Masuda.

La nova governador­a de Tòquio va aconseguir la victòria després d’una campanya basada a presentar-se davant els electors com una política amb que té experiènci­a i que alhora està desvincula­da dels grans polítics, una oferta que els toquiotes van ratificar. Amb el 97% de paperetes escrutades, Koike sumava 2,85 milions de vots respecte dels 1,75 milions de Masuda.

“Podria haver demanat el vot com a dona, però el que busca la gent que m’ha votat és una nova manera de governar Tòquio, per sobre dels partits i perquè la vida de tots els ciutadans, des dels infants fins a la gent gran i els discapacit­ats, sigui millor”, va dir una triomfant Koike, que abans de dedicar-se a la política va ser una popular presentado­ra de televisió i traductora d’àrab.

Ecologista, nacionalis­ta i liberal en temes econòmics, Koike va començar la carrera política el 1992. Des d’aleshores ha estat senadora, parlamentà­ria i ministra dos cops. Entre els anys 2003 i el 2006 va estar al capdavant del Ministeri de Medi Ambient, durant el Govern de Junichiro Koizumi, i el 2007, amb Shinzo Abe com a premier, es va convertir en la primera dona que va assumir la cartera de Defensa al Japó.

Ara, Koike afronta un altre repte important. Haurà de gestionar l’organitzac­ió d’uns Jocs Olímpics. La preparació del Jocs ja s’ha vist esquitxada els últims mesos per diversos escàndols, i el pressupost s’ha disparat, segons apunta la premsa local. Sobre aquest projecte ha promès la màxima transparèn­cia: “Vull revisar quant costaran a Tòquio els Jocs Olímpics. Vull que tot el que estigui relacionat amb el pressupost sigui més transparen­t per als toquiotes. Aquest serà el primer pas”, va advertir ahir a la nit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain