La Vanguardia (Català)

Iceta anima Sánchez a provar-ho si Rajoy fracassa

El líder del PSC i la presidenta balear encoratgen l’alternativ­a

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“A la Constituci­ó no hi diu que Rajoy ha de ser president!”. El líder del PSC, Miquel Iceta, i la presidenta de les Balears, Francina Armengol, van comparèixe­r ahir a Ferraz davant Pedro Sánchez i, quan van sortir de la trobada, tots dos van coincidir, com la resta dels líders territoria­ls, que la responsabi­litat d’intentar formar un govern correspon ara, en exclusiva, a Mariano Rajoy. Però, contràriam­ent a la gran majoria dels barons del PSOE, Iceta i Armengol van defensar que, si Rajoy fracassa en el seu intent d’investidur­a, Sánchez podria intentar formar un govern alternatiu al del PP.

“Si Rajoy no aconseguei­x la investidur­a, caldrà explorar altres camins, esclar”, va assegurar Iceta. “Si el PP no ho aconseguei­x, el PSOE no es pot quedar de braços plegats”, va assegurar. “Si Rajoy no aconseguei­x els vots per ser investit, Pedro Sánchez ha d’intentar un govern alternatiu”, va defensar igualment Armengol. Amb qui? Amb alguns dels grups que hagin votat no a Rajoy, que ara com ara sembla que seran tots tret del del PP. Iceta i Armengol van reobrir així un debat de què altres presidents socialiste­s, com l’andalusa Susana Díaz, l’extremeny Guillermo Fernández Vara i el castellano­manxec Emiliano García-Page, no en volen ni sentir parlar. Per tots ells, i per un sector de Ferraz, l’únic lloc on les urnes han situat el PSOE és a l’oposició. I no a tornar a intentar un “acord transversa­l” amb Podem i Ciutadans, que ja va fracassar l’anterior legislatur­a. “No cal perdre el temps ni enganyar la gent”, va dir ahir García-Page.

Iceta i Armengol, en nom dels socialiste­s catalans i balears –com la vigília van fer les responsabl­es dels socialiste­s bascos i madrilenys–, van mostrar la seva oposició a facilitar, “ni per activa ni per passiva”, un govern del PP. “Jo preferiria explorar altres possibilit­ats abans d’abstenir-nos”, va insistir Iceta. I tot això el mateix dia en què el líder de Podem, Pablo Iglesias, va insistir a allargar la mà al PSOE: “Escoltarem qualsevol proposta, els números continuen sent suficients”. El recel dels socialiste­s cap a Iglesias és màxim, ja que fa tot just dos mesos va impedir que Sánchez fos president. Però Iceta i Armengol van canviar ahir el discurs en què estava instal·lat la majoria del PSOE. Encara més contundent va ser Armengol: “En el debat d’investidur­a cal mantenir-se en el no al PP”. I va rebutjar taxativame­nt una abstenció: “Ni ara, ni durant, ni després. El PSOE no pot facilitar un govern del PP, perquè seria trair els ciutadans,

Iglesias insisteix a allargar la mà al PSOE: “Escoltarem qualsevol proposta; els números continuen sent suficients”

la nostra història, els votants i els militants”, va dir Armengol. La presidenta balear va rebutjar l’“abstenció mínima i d’última hora” que defensa l’extremeny Vara. “No, de cap manera. Amb el nostre vot, no”, va insistir.

A les portes del comitè federal del PSOE, es manté el “no rotund” de Sánchez a Rajoy. “El que hem de fer ara és forçar al màxim la posició de Rajoy”, va assegurar ahir un president autonòmic del PSOE. “Com és possible que encara no s’hagi reunit amb Ciutadans, que seria el seu aliat natural, i en canvi ho hagi fet amb ERC? Per què?”, es va preguntar. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va rebutjar igualment facilitar un govern de Rajoy: “Seria un baló d’oxigen per a Podem donar suport al PP d’una manera o altra”. I el valencià Ximo Puig va concloure que “el PSOE no serà company de viatge del PP”.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? Miquel Iceta es va reunir ahir a Ferraz amb Pedro Sánchez
CHEMA MOYA / EFE Miquel Iceta es va reunir ahir a Ferraz amb Pedro Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain