La Vanguardia (Català)

El PNB s’aparta de la investidur­a de Rajoy

Els nacionalis­tes bascos diuen que votaran que no i confien en l’abstenció del PSOE

- JOAN RUSIÑOL Bilbao

El PNB és, ara mateix, un partit atrapat entre el passat i el futur més immediat. Les pèssimes relacions amb el PP –tant a Euskadi com a Madrid– fan impossible un sí a la investidur­a de Mariano Rajoy. I la convocatòr­ia d’eleccions autonòmiqu­es a l’octubre obliga a deixar per més endavant possibles acords puntuals amb els populars. Per això ahir el seu portaveu parlamenta­ri, Aitor Esteban, ja va avançar al president en funcions que diran no a la seva candidatur­a. Confien en l’abstenció del PSOE.

La trobada, segons fonts nacionalis­tes, va ser previsible i Rajoy va demostrar que estava poc preocupat pel sentit del vot dels cinc diputats bascos. Sobre la taula cap paper, ni dels uns ni dels altres, ni cap oferiment concret per part del Govern. La conversa va girar, en bona mesura, sobre les urgències de

El portaveu Aitor Esteban indica, això sí, que una reforma constituci­onal s’haurà de pactar també amb els nacionalis­tes

l’Estat, amb els pressupost­os a l’horitzó. A diferència de Coalició Canària, no es va concretar cap comissió negociador­a.

Esteban va subratllar que no negaran el diàleg a ningú, però el PNB recorda als seus interlocut­ors, tant en públic com en privat, que les decisions en aquest àmbit les pren el partit i no pas el lehendakar­i. Els nacionalis­tes han negat en les últimes hores que la demanda d’acostament dels presos d’ETA al País Basc i Navarra que va fer dilluns Iñigo Urkullu sigui una condició per negociar. Més enllà de mesures concretes, el PNB exigeix un canvi de fons en l’actitud del PP i admet que això requereix temps i, per tant, que la legislatur­a hagi començat a tirar endavant. Esteban va aprofitar la reunió a la Moncloa per alertar el president en funcions que aquest gir de 180 graus no és compatible amb una reforma constituci­onal cuinada només per populars, socialiste­s i Ciutadans, deixant al marge els nacionalis­tes catalans i bascos.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Aitor Esteban en la seva compareixe­nça d’ahir davant la premsa
EMILIA GUTIÉRREZ Aitor Esteban en la seva compareixe­nça d’ahir davant la premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain