La Vanguardia (Català)

Lliçons britànique­s

- Rafael Jorba

El referèndum del Regne Unit –Brexit or not Brexit– s’ha acabat convertint en un test sobre el ser o no ser de la Gran Bretanya mateixa. La ruptura amb la Unió Europea ha posat al descobert una triple fractura interna. Una fractura fundaciona­l, és a dir, entre les nacions que la integren, amb Irlanda del Nord (44,2%-55,8%) i, sobretot, Escòcia (38%-62%) a favor de continuar al bloc comunitari; el cas escocès ens remunta als temps anteriors a la Union Act (1707). Una fractura urbana, entre Londres (40%-60%) i la resta d’Anglaterra (53,4%46,6%). I una fractura generacion­al, entre els més joves, partidaris de quedar-se a la UE, en particular entre els que encara no han complert 25 anys (64%), i els més grans, especialme­nt a la franja d’edat superior a 65 anys, favorables al Brexit (58%); una fractura generacion­al que amaga una notable paradoxa: els més ferms capdavante­rs de continuar a la UE, amb una esperança de vida de 69 anys, hauran d’empassar-se una decisió presa de manera molt majoritàri­a per aquells que tenen una esperança de vida de només 16 anys.

En aquest context, les lliçons del Brexit són aplicables a tot Europa. La primera mostra els límits de la via referendàr­ia: les decisions de gran pes polític, que compromete­n el futur de les noves generacion­s, no es poden prendre només per la meitat més un dels electors. Fa falta una llei de claredat, com la que al seu dia va establir el Canadà, per fixar majories qualificad­es. Les constituci­ons i els tractats són el resultat d’una democràcia consensual en qüestions fonamental­s per evitar que el nostre patrimoni comú quedi a l’expectativ­a de l’estat d’ànim de la població, sobretot en els cicles de crisi econòmica. Ho he escrit altres vegades i ho repeteixo: hi ha valors que s’inscriuen en el nucli dur de les constituci­ons, de la mateixa manera que Ulisses va demanar que el lliguessin al pal major del seu veler per no sucumbir al cant de les sirenes; en aquest cas, del populisme, la demagògia, la mentida i la xenofòbia.

Demano auxili a dos filòsofs de la Il·lustració: l’escocès David Hume (1711-1776) i el ginebrí Jean-Jacques Rousseau (17121778). El primer és l’exponent de l’empirisme anglès. El segon va ser enaltit per la Revolució Francesa. D’aquests pensadors, que van tenir una relació d’amor-odi, en reprenc dues idees. Hume, en el seu Tractat de la naturalesa humana, escriu: “Encara que altres països puguin rivalitzar amb nosaltres en poesia i superar-nos en d’altres arts agradables, els progressos en la raó i la filosofia només es poden deure a la terra de la tolerància i la llibertat”. (Tant de bo que Anglaterra recuperi aquests atributs). Rousseau, en el seu Contracte social, prescriu sobre la voluntat general: “Com més greus i importants són les deliberaci­ons, més s’ha d’aproximar a la unanimitat l’opinió dominant; com més celeritat exigeix l’afer debatut, més estreta ha de ser la diferència prescrita; la majoria d’un vot ha de ser suficient”. (La primera regla regiria per a les lleis bàsiques i la segona per a la legislació ordinària). Que els il·lustrats britànics i continenta­ls ens il·luminin!

El ‘Brexit’ reflecteix una triple fractura –nacional, urbana i generacion­al– que mostra els límits dels referèndum­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain