La Vanguardia (Català)

El BBVA cedeix 1.800 pisos a la Generalita­t

Els habitatges es destinaran a lloguer social per a famílies vulnerable­s

- ROSA M. BOSCH Barcelona

El nombre d’habitatges de la Generalita­t destinats a lloguer social supera els 25.000 després que ahir es va formalitza­r l’acord entre el Grup BBVA i el Govern per a la cessió d’un total del 1.800 per un període de vuit anys. L’entitat financera lliurarà a la Generalita­t 300 pisos del seu estoc cada semestre fins a completar els 1.800, dels quals gairebé la meitat estan ocupats de manera irregular o per persones que estan immerses en processos de desnonamen­t.

Les famílies en risc d’exclusió social selecciona­des pels diferents equips de serveis socials es podran traslladar a la seva nova casa el setembre que ve, a les ciutats de Sabadell, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona, entre d’altres, i un segon grup a finals d’aquest 2016. Es preveu que els beneficiar­is s’estiguin un màxim de cinc anys en aquests habitatges, pels quals pagaran un lloguer que oscil·larà entre el 10% i el 18% dels seus ingressos.

Val a dir, pel que fa a les que ja estan ocupades irregularm­ent, que només se n’expulsarà els que hi viuen si es verifica que “no compleixen les condicions de vulnerabil­itat establerte­s per la Generalita­t en la seva normativa d’emergèncie­s”.

L’accés a un habitatge és el primer pas per evitar caure en l’exclusió social. L’última enquesta sobre condicions de vida, feta pública dijous passat per l’Institut d’Estadístic­a de Catalunya (Idescat), apunta que la taxa de risc de pobresa el 2015 va arribar al 19% de la població catalana, cosa que suposa una millora de dos punts respecte a l’any anterior. No obstant això, cal subratllar que aquest indicador es dispara fins al 28% en el cas dels menors de 16 anys, el col·lectiu més fràgil, i que el 34,1% de les famílies integrades per un adult i un o diversos nens dependents tenen un risc elevat de caure en la misèria.

Paral·lelament a la concessió dels pisos, els diferents equips de serveis socials desenvolup­aran un pla d’acompanyam­ent a les persones selecciona­des per avançar en la millora de les seves condicions de vida i intentar que s’incorporin al mercat de treball com abans millor.

Els 1.800 habitatges del BBVA són la xifra més elevada que ha aportat temporalme­nt una entitat financera (vegeu el requadre annex). De fet, iguala el nombre de cessions fetes fins ara pel banc dolent, la Sareb (930); Catalunya Caixa (400); Bankia (230), UCI (100), i Caixabank (200), que sumen els 1.860.

El president Carles Puigdemont va presidir ahir l’acte de firma del conveni amb el BBVA, en què va participar la directora general d’aquesta entitat, Cristina de Parias, a més de la consellera de Governació, Administra­cions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, al Palau de la Generalita­t.

La Generalita­t va destacar que l’aportació temporal d’habitatges per part d’entitats financeres “permet augmentar el parc públic de manera més ràpida que a través d’altres vies, com podria ser les promocions de nova construcci­ó, i per tant dóna una resposta més efectiva als casos d’emergència”. Així mateix, “és econòmicam­ent compatible amb la situació econòmica de la Generalita­t i permet la correspons­abilitat del sector financer en la lluita contra el risc d’exclusió social”.

El BBVA també va indicar que actualment té 5.000 pisos amb lloguers assequible­s, fruit d’acords amb clients vulnerable­s i de les aportacion­s al fons social de l’habitatge, als quals s’afegiran fins al 2018 els 1.800 pactats amb la Generalita­t. Aquesta és la primera comunitat autònoma amb la qual el BBVA arriba a un acord d’aquestes caracterís­tiques.

 ??  ?? Cristina de Parias amb Carles Puigdemont ahir a Palau
Cristina de Parias amb Carles Puigdemont ahir a Palau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain