La Vanguardia (Català)

Un duo singular

- KARLES TORRA

La de dimarts va ser una nit d’estrenes al Jamboree. La presentaci­ó del duo format pel clarinetis­ta francès Louis Sclavis i el guitarrist­a sard Paolo Angeli, que actuaven plegats per primera vegada, també va suposar, pel mateix preu, el debut de Sclavis a l’històric recinte de la plaça Reial.

La iniciativa va partir de Paolo Angeli, un virtuós de la guitarra sarda preparada que ha col·laborat amb grans figures del jazz contempora­ni. Declarat admirador de Louis Sclavis, el guitarrist­a li va proposar de formar un duo per cercar racons creatius encara inexplorat­s, a la qual cosa l’eminent clarinetis­ta –també admirador d’Angeli– va accedir amb gust.

Durant més d’una hora, i amb la improvisac­ió com a protagonis­ta, els dos músics es van embarcar en un viatge experiment­al que ens va deixar abundants troballes sonores. Sense caure en la incoherènc­ia, i arribant a una bona sintonia creativa, van trobar un camí comú per compatibil­itzar les seves singularit­ats artístique­s respective­s.

Únic en el seu gènere, Paolo Angeli va demostrar la seva destresa i originalit­at com a intèrpret de la guitarra sarda preparada, un instrument-orquestra de 18 cordes construït artesanalm­ent com un híbrid entre guitarra, violoncel i bateria. Capaç de fer-lo sonar així mateix com un contrabaix o un sintetitza­dor primigeni, Angelo va construir amb aquest instrument tan camaleònic música inclassifi­cable, suspesa entre el free jazz, el folk noise i el minimalism­e pop.

D’altra banda, Sclavis, es va expressar amb una llibertat sense fronteres i el refinament d’un mestre, conjuntant influèncie­s del free jazz, de la música de cambra europea i les sonoritats de l’Orient Mitjà. Al llarg d’un concert en què va alternar amb brillantor el clarinet baix i l’alt, el músic de Lió es va mostrar com un dels grans intèrprets contempora­nis de l’instrument. Per formar, amb Paolo Angeli, un duo singular i amb un potencial enorme.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain