La Vanguardia (Català)

Votar el corrupte

- Borja de Riquer i Permanyer

Borja de Riquer es pregunta pels motius que porten la ciutadania a votar candidats polítics corruptes: “Ja se sap, tant els corruptors com els corruptes sempre han defugit l’escàndol. Els fa molta por que es parli d’ells i dels seus negocis als mitjans de comunicaci­ó, perquè això podria propiciar investigac­ions perilloses. Al mateix Francesc Cambó l’aterrava que els escàndols argentins de la seva Chade es coneguessi­n aquí i va fer tot el possible per amagar-los”.

Mai com ara els escàndols de corrupció política han estat tan presents en els mitjans de comunicaci­ó i això és un mal símptoma. Perquè corrupció política és l’obtenció d’un benefici particular mitjançant un abús il·legítim del poder. Es tracta d’una greu disfunció del sistema democràtic consideran­t que implica concedir un tracte de favor perjudican­t el conjunt de la ciutadania. És un senyal de mala qualitat democràtic­a, de manca de transparèn­cia en les administra­cions públiques i també de mal funcioname­nt de les regles de l’economia de mercat, atès que la corrupció distorsion­a la lliure competènci­a en afavorir il·legalment uns en detriment dels altres.

Sempre ha estat difícil estudiar les relacions entre la política i els interessos econòmics. Encara està per fer una història de la corrupció política a Espanya, tot i que tenim proves que seria sucosa. És conegut que els principals homes de negocis del segle XIX –els Salamanca, Girona, López, Campo, etcètera– tenien a Madrid els seus diputats i els seus funcionari­s per a gestionar amb eficàcia els importants afers que depenien de l’Administra­ció: concession­s de monopolis i serveis, contractac­ió d’obres, arrendamen­ts de recaptació d’impostos, subministr­aments a l’exèrcit, etcètera. Cánovas i Sagasta eren més directes: seien en els consells d’administra­ció de les companyies ferroviàri­es que havien obtingut les concession­s dels governs presidits per ells mateixos. I no passava res: feien el mateix que molts dels seus col·legues francesos, britànics, alemanys...

Ja en el segle XX, nombrosos ministres i caps del govern espanyols també foren convidats a entrar en consells d’administra­ció de bancs i d’importants companyies fins que es van començar a regular, molt tímidament, algunes incompatib­ilitats. Polítics de tota mena rebien favors de grans societats. L’any 1934 el director britànic de la Barcelona Traction va demanar, des de Londres, als responsabl­es de l’empresa a Barcelona si aquell Alejandro Lerroux que havia estat elegit president del govern era el mateix polític que l’any 1919 havien subornat per a que els ajudés a parar la vaga de la Canadenca. Quan li van dir que sí, i que continuava cobrant, el britànic aconsellà que a la propera emissió d’accions de la companyia reservessi­n un paquet per a Lerroux. Les coses funcionave­n així. I què es pot dir d’aquell gran corruptor de polítics, funcionari­s, militars i guàrdies civils que fou Joan March? Llegiu, si us plau, l’excel·lent i documentad­a biografia d’ell escrita per Mercedes Cabrera i us asseguro que creureu que tot el que s’explica sembla una pel·lícula, evidentmen­t de gàngsters.

L’època franquista està farcida, per descomptat, de polítics corruptes: des d’el famós Manolo Arburúa fins als implicats en l’afer Matesa, passant pels centenars d’estraperli­stes i pel mateix Franco, enriquit descaradam­ent amb el curiós negoci del cafè del Brasil. Quan l’any 1974 es publicà el famós i documentat llibre La Barcelona de Porcioles, aquest exalcalde anuncià que denunciari­a els autors davant els tribunals. No ho va fer mai. Ni ell, ni cap dels polítics i empresaris que sortien empastifat­s en el lli- bre. Ja se sap, tant els corruptors com els corruptes sempre han defugit l’escàndol. Els fa molta por que es parli d’ells i dels seus negocis als mitjans de comunicaci­ó, perquè això podria propiciar investigac­ions perilloses. Al mateix Francesc Cambó l’aterrava que els escàndols argentins de la seva Chade es coneguessi­n aquí i va fer tot el possible per amagar-los.

Més descarat és avui Mariano Rajoy perquè malgrat que centenars de militants del partit que presideix estan implicats –i alguns ja condemnats– en casos de corrupció, continua sostenint que es tracta de qüestions particular­s i que ell no té cap responsabi­litat política. L’any 1935 les Corts republican­es reprovaren l’actuació d’uns quants diputats radicals implicats en el famós escàndol de l’estraperlo, un afer insignific­ant comparat amb els actuals casos Bárcenas, Gürtel, Caja Madrid, Púnica... Allò enfonsà políticame­nt Lerroux, que va dimitir, i el Partit Radical passà en tres anys de 102 diputats a només 5. Ara, vuitanta anys després, els polítics espanyols implicats o tolerants amb escàndols de corrupció no tenen la decència de dimitir, i, a sobre, la ciutadania no els penalitza. És vergonyós comparar la seva actitud amb la que tenen la majoria dels seus col·legues europeus. Una mostra més de la baixa qualitat del sistema democràtic espanyol. Cóm és que a la societat espanyola és tan tolerant amb les pràctiques corruptes? Per què els polítics i els partits més implicats en casos de corrupció no són castigats com es mereixerie­n a les eleccions? Els actuals partits són tan dependents dels diners que el seu finançamen­t ha esdevingut una avantsala per a la corrupció? Aquest és un important tema de reflexió que ens podria aclarir si estem, o no, davant d’una corrupció tan generalitz­ada com sistèmica.

La tasca que espera els investigad­ors del present i del passat a l’hora d’estudiar la corrupció política hispànica és immensa. No es tracta, però, d’una feina acadèmica ni periodísti­ca, sinó d’una contribuci­ó cívica, i fins i tot moral, per tal de lluitar contra aquesta malaltia que està deterioran­t el nostre sistema democràtic. De moment alguns historiado­rs, juristes, politòlegs i sociòlegs pensem fer a Barcelona, dintre d’un any i mig, un primer congrés d’història de la corrupció política a l’Espanya contemporà­nia. Això no és cap novetat a escala internacio­nal, atès que alguns historiado­rs europeus ens porten uns anys d’avançada. Com sempre.

Per què els polítics i partits més implicats en casos de corrupció no són castigats com es mereixerie­n a les eleccions?

 ?? JORDI BARBA ??
JORDI BARBA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain