La Vanguardia (Català)

Lliçons que ens convindria aprendre

- Antoni Fernàndez Teixidó

Tinc a bastament comprovat que una de les tasques més difícils per la majoria dels polítics contempora­nis i la ciutadania en general és aprendre, a temps i amb profit, les lliçons que el quefer diari ens proporcion­a. Ens és relativame­nt més senzill extreure sòlides conclusion­s dels fets del passat, però, si aquest és molt recent, costa Déu i ajut escatir el coneixemen­t més ocult de les causes i dels efectes d’allò que hem viscut intensamen­t.

La combinació de la gravíssima recessió econòmica patida a Catalunya i arreu, amb la lògica política del que hem anomenat Procés cap a l’Estat propi, hauria de despertar en tots nosaltres una serena reflexió i m’agradaria, temptativa­ment, explicar el que en penso en un seguit d’ensenyamen­ts valuosos. Provem-ho.

La primera de les lliçons versa sobre la definitiva certesa que la volguda negociació pactada i cordial per a la separació de Catalunya de la resta d’Espanya és impossible. Hauríem d’entendre i actuar en conseqüènc­ia: la independèn­cia és poc menys que innegociab­le amb el Govern espanyol de torn.

La segona apunta en la direcció que, per arribar eventualme­nt a materialit­zar el legítim dret a decidir del poble de Catalunya, es necessita superar amb escreix l’actual correlació de forces entre totes dues nacions i aconseguir una important i creixent massa crítica que obri i imposi nous camins d’entesa amb el Govern d’Espanya, en la línia de la defensa dels interessos polítics i econòmics dels catalans. Cap drecera pot abreujar-nos el camí.

La tercera conclusió rau en el fet que, probableme­nt, hi ha una via possible cap a la independèn­cia de Catalunya, però aquesta va indefectib­lement lligada a la insubmissi­ó i algun tipus d’insurrecci­ó. A parer meu, un accés unilateral i pacífic a la separació és pràcticame­nt impossible i s’ha de reconèixer que és l’esquerra radical qui, de debò, assenyala el camí en una direcció que, malgrat que considero perillosa i aventurera, pot arribar a tenir un punt de realisme. Catalunya ha tingut en diversos moments de la seva passada història aquesta temptació i no és aquest el lloc adequat per parlarne i avaluar els resultats d’aquestes infructuos­es temptative­s. Vull remarcar, però, el caràcter frustrat i frustrant d’aquelles apostes històrique­s.

La quarta lliçó ens diu que la combinació de recessió econòmica i crisi política, tant a Catalunya com a Espanya, acostuma a tenir dos efectes complement­aris prou estudiats. El primer explica un desplaçame­nt notable d’una part significat­iva de la ciutadania cap a posicions d’esquerres, més o menys radicalitz­ades i, perceptibl­ement, un endu- riment esquerranó­s dels programes polítics amb els quals compareixe­n a les eleccions els partits de centre i d’esquerres. El segon efecte és simètric i consisteix en el lliscament d’una altra part de l’opinió pública cap a plantejame­nts políticame­nt i programàti­cament de dreta radical. Ambdós efectes combinats en generen un de complement­ari: l’ascens imparable dels populismes, d’un i altre signe. El segle XX europeu subministr­a un retrat ben eloqüent d’aquestes tendències. Tota crisi esperona la desafecció i aquesta alimenta els populistes.

La cinquena lliçó Catalunya l’ha viscuda amb intensitat, i té a veure amb la progressiv­a i ineluctabl­e desaparici­ó de l’espai del centre i del catalanism­e centrista moderat. Els votants compromeso­s vitalment amb visions ideològiqu­es enfrontade­s abandonen el centre polític, convençuts de la inanitat de la moderació i el seny en una conjuntura econòmica i social extrema.

L’estret lligam de les cinc lliçons apuntades causa una notable incertesa, que la crisi econòmica aguditza, tot incrementa­nt-se el rebuig sense matisos de la classe política en general, la desafecció envers institucio­ns cabdals i un notabilíss­im increment de la insatisfac­ció que no exclou cap deriva política possible.

La recent constituci­ó del Govern del president Carles Puigdemont, la seva composició en base a dos partits –ERC i CDC– amb un ideari polític pactat per la candidatur­a de Junts pel Sí, la declaració del Parlament del 9 de novembre, el pacte d’estabilita­t signat amb la CUP i una inexplicab­le urgència històrica per al desenvolup­ament, un punt improvisat, del full de ruta expliquen bona part de les dificultat­s que el Govern català afronta. Evidencia l’eventual fragilitat dels actuals acords i pactes i dibuixen un desenllaç que sospito força complex, per dirho amb prudència i moderació. No cal afegir que l’escenari polític espanyol d’inestabili­tat i incertesa ens ajuda ben poc i va a la contra.

Es preguntara­n, com jo, què caldria fer doncs: seguir confiant a fons amb la present agenda política del Govern o caldria rectificar? Més que interessan­t, aquesta és una pregunta extraordin­àriament pertinent, però l’espai del què disposo obliga que me n’ocupi en un altre moment.

La volguda negociació pactada i cordial per a la separació de Catalunya de la resta d’Espanya és impossible

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain