La Vanguardia (Català)

La banca se sotmet a noves proves de solvència europees

Els sis grans bancs espanyols ja coneixen la metodologi­a

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Un total de 51 bancs europeus, inclosos els sis grans espanyols, se sotmetran al llarg del 2016 a noves proves de solvència. L’Autoritat Bancària Europea (EBA) va publicar ahir la metodologi­a i els escenaris aplicats per a aquest exercici. Els representa­nts tècnics del G-6 –Santander, BBVA, Criteria Caixa Holding (matriu de CaixaBank), BFA Tenedora de Acciones (matriu de Bankia), Banco Popular i Banc de Sabadell– ja van acudir dimarts passat a Londres per conèixer la lletra petita d’aquests nous exàmens.

La banca espanyola haurà de fer front a un hipotètic escenari en el qual el PIB avanci aquest any un 0,6 % ( quan el consens d’analistes recull un 2,7% per al 2016), entri en recessió el 2017 amb una caiguda del 0,8%, i amb prou feines creixi el 2018, en què pujaria un 0,2%, mentre la taxa d’atur se situaria els tres exercicis per sobre del 21%.

A més, el cost del finançamen­t de l’economia espanyola es dispararia i l’interès mitjà del deute a deu anys rondaria el 3% aquest any i els dos següents, molt lluny en qualsevol cas dels màxims per sobre del 7,6%, que va assolir a finals del 2012. Aquestes són les hipòtesis que serveixen de partida perquè els supervisor­s europeus mesurin els nivells de capital i la solvència dels bancs analitzats a Espanya. En realitat, examinen el 70% del sector bancari de la Unió Europea i hi figuren entitats com l’alemany Deutsche Bank o els francesos BNP Paribas i Société Générale.

No obstant això, ha fixat diferents escenaris per a les economies mundials i la situació que travessen alguns països emergents, com el Brasil o Turquia, podria afectar en els resultats d’entitats espanyoles que operen allà, com ara el Santander i el BBVA, respectiva­ment. Es tracta d’un examen al màxim nivell, ja que hi col·laboren el BCE, la Comissió Europa, el Mecanisme Únic de Supervisió i la Junta Europa de Risc Sistèmic.

Els reguladors demanaran per primera vegada a les entitats que facin una estimació sobre quin impacte podria tenir en els seus matalassos de capital solucionar litigis o multes futures, encara que no està previst que les estimacion­s siguin publicades. Els resultats, que es publicaran a començamen­ts del tercer trimestre, no exigiran uns nivells mínims de capital, la qual cosa implica que no hi haurà suspensos ni aprovats i per tant no donaran necessitat­s de capital. Això serà així perquè l’EBA dóna per fet que els bancs mostraran matalassos per sobre del 12% del seu capital total, molt per sobre dels nivells regulatori­s mínims exigits.

El BCE ha evitat que l’escenari de tipus d’interès negatius figuri com a part de les proves per evitar crear expectativ­es sobre la seva política monetària. Els tres grans riscos recollits en les proves són la situació de liquiditat al mercat, l’encariment dels costos de finançamen­t i el paper que desenvolup­a la banca a l’ombra.

Els bancs hauran de quantifica­r per primera vegada l’impacte de possibles litigis o multes

 ?? CHRISTOPHE MORIN / BLOOMBERG ?? Seu de Société Générale a París, un dels 51 bancs examinats
CHRISTOPHE MORIN / BLOOMBERG Seu de Société Générale a París, un dels 51 bancs examinats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain