La Vanguardia (Català)

Reformes per a una legislatur­a

L’acord PSOE-C’s recupera drets socials i proposa canvis institucio­nals, però defuig alguns compromiso­s

- BARCELONA Redacció

La satisfacci­ó al PSOE ia Ciutadans per l’“acord reformista” rubricat era ahir evident, més enllà que aquest finalment rebi o no els suports necessaris en el debat d’investidur­a la setmana que ve. Primer perquè consideren que han demostrat que és possible sortir de la “trinxera partidista”, dialogar i arribar a acords; segon, perquè veuen “molt difícil” que tant Podem com fins i tot el PP puguin justificar un vot negatiu a aquest programa de reformes. Aquests són els principals punts i prioritats de l’acord:

Pacte educatiu. Defensa d’una educació universal i gratuïta. Pacte d’Estat d’educació amb l’objectiu que en el termini de sis mesos s’elabori una nova llei. Durant aquest temps es paralitzar­à amb caràcter immediat el calendari d’implantaci­ó de la Lomce (llei Wert). Universali­tzar de manera progressiv­a l’oferta d’escoles infantils en l’etapa de 0 a 3 anys. Pla de beques.

Renegociar el dèficit. Complir els nous objectius de dèficit. Renegociar amb les autoritats europees el termini de pagaments i evitar més retallades. La intenció és que se situï per sota del 3% el 2017. No s’inclou un compromís de canviar l’article 135 de la Constituci­ó.

Diputacion­s i Senat. Les diputacion­s provincial­s se substituir­an per un consell provincial d’alcaldes als municipis amb menys de 20.000 habitants. Aquesta mesura suposarà un estalvi per a les arques de l’Estat de 5.000 milions anuals. Transforma­ció del Senat en una cambra territoria­l. Altrament es podria suprimir.

Fre als desnonamen­ts. Es reconeixer­an que a les persones que han perdut l’habitatge per un recent problema d’insolvènci­a se’ls faciliti un habitatge de lloguer social amb un preu que s’adeqüi a les seves circumstàn­cies. Així mateix, es reformarà la llei Hipotecàri­a per posar fi a les condicions de les entitats financeres considerad­es abusives per la Unió Europea. Pla de lloguer social en coordinaci­ó amb la Sareb i altres entitats financeres i de crèdit.

Sanitat universal. Blindar el dret a la sanitat pública a la nova Constituci­ó, així com les seves partides pressupost­àries. Pla de descentral­ització sanitari. Restablir la universali­tat de la cobertura del Sistema Nacional de Salut i recuperar la targeta sanitària per als immigrants que estiguin inscrits al padró municipi en què tinguin el domicili habitual i per a tots els estrangers menors de 18 anys que es trobin a Espanya. La resta dels estrangers tindran dret a l’assistènci­a d’urgència per accident o malaltia.

Reforma de l’IRPF. L’objectiu és reduir la tributació de les rendes

del treball quan la situació pressupost­ària ho permeti i mentrestan­t no apujar-los els tipus d’interès. Creació d’un impost extraordin­ari per a les grans fortunes.

Cultura. L’IVA cultural passarà del 21% al 10%. A més es potenciarà les funcions del Ministeri de Cultura perquè desenvolup­i una política en clau federal i que promogui la pluralitat cultural i lingüístic­a d’Espanya.

Fre als referèndum­s. Oposició ferma a tot intent de convocar un referèndum que busqui impulsar l’autodeterm­inació de qualsevol territori d’Espanya.

Reforma laboral. El document no inclou la derogació de la reforma laboral vigent, com va defensar el PSOE durant la campanya electoral. Proposa tres tipus de contracte: de formació, temporals progressiu­s i indefinits. El nou contracte estable i progressiu no tindrà durada superior a dos anys, encara que la negociació col·lectiva podrà acordar una durada inferior segons sectors d’activitat productiva. Indemnitza­ció creixent per acomiadame­nt per causes econòmique­s, organitzat­ives, productive­s i tècniques que tindrà un cost de 12 dies el primer any, que es transforme­n en 16 dies el segon any i conflueixi amb els 20 existents avui per als contractes indefinits. En cas d’acomiadame­nt improceden­t la indemnitza­ció serà de 20 el primer any, 25 el segon fins a arribar als 33 dies actuals.

Succession­s i donacions. S’harmonitza­rà l’impost de succession­s i donacions, així com l’impost de patrimoni amb unes forquilles de bases i tipus mínims i màxims per a tot el territori espanyol.

Renda mínima. Complement salarial garantit a les llars amb rendes més baixes, depenent de la situació laboral i els ingressos salarials.

Regeneraci­ó democràtic­a. Destitució de tots els alts càrrecs a qui s’obri un judici oral per delictes de corrupció o violència. En el cas de regidors o parlamenta­ris, se’ls suspendrà de les seves funcions. Revisar els deures i obligacion­s dels funcionari­s i càrrecs públics. Els alts càrrecs i membres del govern hauran de presentar abans d’assumir el càrrec un certificat d’Hisenda sobre el seu patrimoni, el seu estat amb la seguretat social i les seves obligacion­s fiscals.

Ajuda als autònoms. Reforma del règim especial de treballado­rs autònoms (RETA) perquè les cotitzacio­ns s’acostin a la realitat dels ingressos donant compliment així a un compromís electoral dels dos partits. Les altes i les baixes de la Seguretat Social no es faran el primer dia de mes i l’import de la cotització social es farà únicament pels dies efectius de feina del mes correspone­nt.

Llei electoral. Reforma de l’actual règim electoral per avançar cap a un model que respecti la filosofia d’un ciutadà, un vot i sigui més proporcion­al. Reformar el sistema de votació dels espanyols residents a l’estranger per millorar i facilitar-ne la participac­ió. Impulsar el vot electrònic. Avançar cap a les llistes paritàries i les primàries internes.

Nou estatut dels treballado­rs.

Modernitza­r el marc de relacions laborals a través d’un procés de negociació entre els principals interlocut­ors socials que culmini en el termini d’un any amb l’aprovació d’un nou estatut dels treballado­rs que recuperi la naturalesa originària de carta de garantia.

Impost de societats. Reformar aquest impost amb el doble objectiu d’acostar els tipus efectius als tipus nominals i d’aproximar la recaptació d’aquest impost a

Espanya a la mitjana europea.

Lleila llei de de l’Avortament.Terminis per Defensaa la inter-de rupció voluntària de l’embaràs. Possibilit­at de reformar la llei de l’Avortament en relació amb les mesures que afecten les joves de 16 i 17 anys.

Mort digna. Impulsar una llei que garanteixi els drets dels ciutadans a afrontar amb dignitat i d’acord amb les seves decisions el tram final de la vida, assegurant la llibertat de les persones sobre la continuaci­ó o no dels tractament­s.

Fracking. Establir una moratòria durant aquesta legislatur­a per a les prospeccio­ns amb fractura hidràulica i restringir les autoritzac­ions de noves exploracio­ns de gas i hidrocarbu­rs.

Pla contra la violència de gènere.

Treballar en la prevenció i sensibilit­zació. Acompanyam­ent judicial personalit­zat.

Reforma de la justícia. Impulsar un pacte d’Estat amb l’objectiu d’assolir les ràtios mitjanes als estats de referència dins de la Unió Europea en relació amb mitjans personals i materials dels jutjats i tribunals. Derogació de la presó permanent revisable i també de l’article 315.3 del Codi Penal, que limitava l’exercici del dret de vaga.

Separació de poders. Reduir a la meitat els membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i corregir les seves funcions. Reforma de l’estatut orgànic del ministeri fiscal per reforçar la seva autonomia respecte dels poders polítics.

Finançamen­t públic. Nous crèdits de l’ICO a pimes i autònoms per a projectes d’internacio­nalització. Mesures que afavoreixi­n el crowdfundi­ng. Incrementa­r la inversió pública en R+D+I i fomentar la col·laboració tecnològic­a entre les universita­ts i les empreses.

Limitació d’indults. Prohibició d’indults a qualsevol delicte de corrupció, violència de gènere i contra els drets humans. Endurir les penes per a la figura del delicte fiscal. S’allargaran els períodes de prescripci­ó.

Portes giratòries. Període de cinc anys d’incompatib­ilitat per als alts càrrecs que pretenguin empreses, entitats o fundacions d’un sector sobre el qual hagin tingut responsabi­litats.

Pacte energètic. Impulsar un pacte d’Estat de l’energia per fomentar polítiques continuade­s i a llarg termini en aquest sector. L’objectiu és facilitar la transició energètica a Espanya.

Pensions. Garantir la suficiènci­a del sistema públic de pensions. Recuperar la negociació social i política en la reforma de les pensions.

 ?? SERGIO BARRENECHE­A / EFE ?? El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir al Congrés
SERGIO BARRENECHE­A / EFE El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain