La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Comprometi el seu honor en una declaració. Fustes que podrien aguditzar el sobrepès d’un foxterrier. El cap del general. 2 Do arcaic. Cartes que es tiren. Perden la tendència alcista a la Borsa sobtadamen­t. 3 Se sent així qui va ben acomboiada. Vent molt calent als deserts d’Aràbia i d’Àfrica. Centúria.

4 Temps mort al bàsquet. Peixos semblants a les sardines que remeten a les torxes que sempre van endavant. L’oli que provocava més ganyotes. 5 Conjunt d’estris de feina. Pescadors que podrien fer una conferènci­a a la facultat de Belles Arts. 6 En Song es queda sense oxigen. Més grups d’estris. El pecat capital que és ídem en la història d’Irlanda en el segle XX. 7 Amanint. Cable que subjecta el masteler. 8 Acceptat en herència, i mai millor dit. Pondre els peixos. És quan bec que perdo el cap. 9 Tonalitat. Descregude­s militants. Augmentati­u plumífer que associem sovint a la pasta.

10 Divideixes el terreny amb il·lusió de pagès. Mena de barret semblant a la barretina que feia servir un poble de l’Àsia Menor. Fòsfor. 11 La més vibrant de l’alfabet. Passeu notícies pel colador. En un cert sentit, llar de botó. 12 Monàrquic. Aixecà una estàtua. Dues escales de pintor obertes, de perfil. 13 La fi de l’espant. Immensa de manera pacífica, atlàntica o fins i tot índica. Meridió.

14 Mostres exteriors i sorolloses de la nostra alegria. Alzinar.

VERTICALS 1 Condicions raonables que promouen la igualtat. Arribar els avions a la seva destinació.

2 Mutem sense ajuntar mai els llavis. Tassa de vàter. Principi enigmàtic.

3 Res no és. Tumor quistós format als tendons i als músculs, vora les articulaci­ons. Seguidor d’un corrent del gnosticism­e que venerava la serp del paradís com a símbol del perfecte coneixemen­t. 4 Planta herbàcia. El país de la bota. Escaire. 5 La llengua que parlava Jesucrist. Braç del carro. 6 Remat enrere, tot i que no havia estat del tot anunciat. Nociu. La més trencadiss­a de l’alfabet.

7 Rap escapçat. Cantor primer en una catedral o un monestir. Presoneres a totes les àrees. 8 Lloc on es conserven els ossos humans. Bola del món. 9 A l’entrada de Barcelona. Llenques de terreny que transforme­n les illes en penínsules. La busca l’arqueòleg i la defuig l’empresari.

10 Mec agitat. Provi. Grau gens vibrant. 11 Relatiu als rèptils . Ho engoleixi o ho faci fora. Sofà. 12 Ajuntaria. S’instal·la entre el brancatge. Ho conec. 13 Volem el cap del general. Com les orelles que fan taps. En un cert sentit, campament beduí.

14 Encanta en Jaume quan canta. Immortalit­zada per una càmera.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain