La Vanguardia (Català)

Juan Manuel Santos

“El missatge per a les FARC i l’ELN és clar: aquest és l’objectiu”, diu el president

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

PRESIDENT DE COLÒMBIA

Des de l’inici de la campanya electoral, Santos (62) ha defensat la necessitat d’arribar fins al final en les negociacio­ns amb les FARC. El poble colombià li ha donat ara un gran suport a les urnes per segellar la pau.

Juan Manuel Santos té quatre anys per firmar la pau amb les organitzac­ions guerriller­es i passar a la història com el president que va posar fi a més de mig segle de conflicte armat. La reelecció de Santos diumenge va confirmar que els colombians estan farts de la violència i que aposten per la continuïta­t de les negociacio­ns amb les FARC, que ara s’estendran a l’ELN.

No obstant això i malgrat el clima d’eufòria creat, el mandatari no ho tindrà fàcil. La seva victòria amb gairebé el 51% dels vots va ser nítida i va obtenir suports de l’esquerra, impensable­s en altres èpoques per a un candidat de la dreta oligàrquic­a com Santos. Tot i això, el 45% dels sufragis aconseguit en aquesta segona volta pel seu rival, l’uribista

Santos va obtenir el 51% dels vots davant el 45% de Zuluaga, però Uribe continuarà plantant cara

i també conservado­r Óscar Iván Zuluaga, serà un argument de pes davant cada concessió que Santos pretengui fer a la guerrilla i quan els acords de pau arribin al Parlament. L’expresiden­t i principal detractor de les negociacio­ns amb la guerrilla, Álvaro Uribe, continuarà plantant cara, malgrat la derrota.

Tot això ho tenia al cap Santos quan va comparèixe­r exultant davant els seus seguidors diumenge a la nit (matinada d’ahir a Espanya) a la seu de la seva campanya, a Bogotà. L’escenograf­ia de la pau va inundar tota la festa, que es va omplir de coloms. Des de les aus amb els tres colors de l’ensenya colombiana que van caure del sostre quan va arribar el guanyador a la sala, fins als coloms alliberats per un grup de nens vestits de blanc que van precedir la irrupció triomfal de Santos sobre l’escenari, acompanyat de la seva família.

De la mateixa manera que el mandatari reelegit, la seva dona i els seus tres fills també portaven colomets enganxats al pit i a l’uníson van aixecar les mans per deixar veure la paraula pau escrita als palmells. Les tres lletres més utilitzade­s per Santos durant la campanya i en el seu discurs.

Però el president és conscient que el camí per a la pau serà llarg i per això va provar d’assegurar ràpidament els dos flancs contra els quals haurà de lluitar en els propers quatre anys: l’uribisme i les mateixes guerrilles.

“L’exigència no és només per al Govern, el missatge per a les FARC i l’ELN és clar: aquest és l’objectiu i cal assolir-lo amb serietat i decisió”, va dir Santos abans de reconèixer que “acabar les negociacio­ns no serà fàcil”. I en un missatge ambivalent va deixar clar: “Corregirem tot el que calgui corregir, ajustarem tot el que calgui ajustar i reformarem tot el que calgui reformar”.

Les negociacio­ns amb les FARC es desenvolup­en a Cuba des del 2012 sense que les forces armades hagin abaixat la guàrdia en cap moment. Tot i això, el cavall de batalla de l’uribisme ha consistit a denunciar la tebiesa del president Santos amb la guerrilla i les excessives concession­s a l’Havana.

No obstant això, Zuluaga es va veure obligat en la recta final de la campanya a mostrar-se partidari del procés de pau, però amb unes “condicions” que continuara­n presents en el debat polític durant els propers anys. Per això, Santos va fer diumenge una crida als parlamenta­ris. “Convoco tothom perquè en el nou congrés, que instauraré el 20 de juliol, tirem endavant les refor- mes que fan falta per garantir aquesta pau i aquesta equitat”, va dir el mandatari.

El president no es va oblidar d’agrair el decisiu suport dels partits d’esquerra en aquesta segona volta, que també serà vital al Parlament, al carrer i en la pressió als negociador­s de la guerrilla a Cuba.

“Als qui han votat pel simple fet de donar suport a la pau però que han estat crítics de les nostres polítiques en altres fronts els dic avui que assumeixo aquest suport com un desafiamen­t gegant: que en 4 anys ningú no es penedeixi d’haver votat per nosaltres!”, va dir Santos. “No els fallarem! A Colòmbia no li fallarem en el nostre compromís per

la pau amb més justícia social!”, va afegir.

A la festa de celebració hi havia Clara López, candidata de l’esquerra que va obtenir el 15% dels vots en la primera volta, o l’ecologista Antanas Mockus, rival de Santos en els comicis del 2010. López o Mockus van empènyer ara la reelecció de Santos.

Val a dir que el pla de pau del president també va concitar el suport de destacats membres de la dreta no uribista i del tradiciona­l Partit Conservado­r, que formalment va fer campanya a favor de Zuluaga a través de la seva candidata en la primera volta, Marta Lucía Ramírez.

Una de les figures més respectade­s del conservado­risme, l’expresiden­t Belisario Betancur (1982-1986), també va donar suport a Santos i després de la seva victòria va parlar de pau imminent. “Avui estem estrenant imminència cap a la pau, proximitat de la pau per bé de tots els colombians”, va dir Betancur, que va ser el primer president que va negociar amb els grups guerriller­s.

Les FARC i l’ELN també van col·laborar en la reelecció de Santos, que durant la campanya es va mostrar partidari d’accelerar les negociacio­ns si guanyava. Els dos grups guerriller­s van fer gestos de distensió, com decretar treves unilateral­s durant les dues voltes electorals. A més, l’ELN va anunciar la setmana passada, en un comunicat conjunt amb el Govern, que també havia decidit asseure’s a negociar, i va confirmar que les dues parts ja dialogaven en secret.

D’altra banda, els negociador­s de les FARC i el Govern a Cuba van comunicar poc abans de la primera volta del 25 de maig que havien passat l’equador de les negociacio­ns, en anunciar un acord sobre el tercer dels cinc punts de l’agenda, referit al final del narcotràfi­c. Des de l’inici de les converses de pau ja es van assolir acords sobre la reforma agrària i la participac­ió de les FARC en po-

L’esquerra va donar suport al president per salvaguard­ar la negociació que té lloc a Cuba

lítica si finalment abandonen les armes.

Actualment les parts discuteixe­n sobre un dels punts més espinosos del procés, el relatiu a les víctimes. En un altre cable a Santos, durant la campanya la guerrilla no només va acceptar reconèixer el dany causat, sinó també que representa­nts de les seves víctimes tinguin veu a l’Havana, una cosa a la qual s’havia negat i que va suposar un altre important suport electoral per a Juan Manuel Santos.

El cinquè i últim punt de l’agenda seran les condicions d’acabament del conflicte i la manera de ratificar els acords, amb els quals es podria posar fi a l’última rèmora dels esclats revolucion­aris d’Amèrica Llatina durant el segle XX.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? SANTIAGO CORTEZ / AP ?? Celebració de la victòria en la segona volta de Juan Manuel Santos a la capital colombiana
SANTIAGO CORTEZ / AP Celebració de la victòria en la segona volta de Juan Manuel Santos a la capital colombiana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain