La Vanguardia (Català)

Una llei permetrà comprar pisos per anys o per quotes

La Generalita­t prepara la regulació en el Codi Civil de la propietat temporal i la propietat compartida

- LLUÍS SIERRA

Els conceptes de “propietat temporal” i “propietat compartida” (convé no confondre-ho amb multipropi­etat) estan cridats a incorporar-se al dret civil català per aplicar-se sobretot a l’adquisició d’habitatges. Poden ser aprovats pel Parlament de Catalunya el gener de l’any vinent i possibilit­aran, per exemple, comprar un pis per 6 anys, o més (fins a 99 anys). O, en el cas de la propietat compartida, comprar només un percentatg­e (mínim 10%, tret de pacte) d’un habitatge, per anar ampliant la quota en anys posteriors. El que és nou en la legislació és que en els dos casos s’adquiriran pràcticame­nt la mateixa potestat i drets que un propietari “convencion­al”. Un dels avantatges que s’espera raurà en el finançamen­t: una hipoteca més barata.

Les dues figures, de llarga tradició en el dret anglosaxó, molt utilitzade­s a la Gran Bretanya, són l’objecte d’un projecte de llei que el Govern de la Generalita­t remetrà ben aviat el Parlament, després d’haver estat revisat per la comissió de codifica- ció de Catalunya. Es tracta d’incorporar-les al Codi Civil català, com a nous capítols afegits als títols IV (del dret de propietat) i V (de la situacions de comunitat).

En tots dos casos, la intenció de la Generalita­t és facilitar l’accés a l’habitatge en un marc (el previst per als propers anys i dècades) de crèdits hipotecari­s restringit­s. Carles Sala, secretari d’Habitatge de la Generalita­t, assenyala que “les normatives europees seran més rigoroses pel que fa a qui es podrà donar un crèdit hipotecari” i que, a més, “la demanda serà més feble, ja que els possibles compradors tindran menys possibilit­ats econòmique­s”. També s’espera que aquestes figures facilitin la posada al mercat dels pisos en mans de bancs.

El dret de propietat temporal, en la lletra del projecte, “confereix al seu titular el domini d’un bé durant un termini cert i determinat, vençut el qual el domini transita en titular successiu (l’original, que ven la propietat temporal)”. El propietari temporal ho és a tots els efectes mentre duri el contracte, fins i tot pot transmetre’l per venda o herència. Això sí, si fa malmet de forma dolosa l’immoble per més del 50% del seu valor, haurà de rescabalar el primer propietari.

La propietat compartida dóna a un dels dos titulars (propietari material, el que compra) una quota de domini, la possessió i ús i gaudi exclusiu i el dret d’adquirir més quotes al propietari formal (el que ven). El projecte inclou la possibilit­at d’aquesta propietat compartida per a béns mobles no fungibles (art, un vaixell...). Aquestes quotes es poden igualment alienar i transmetre per herència i es poden establir pactes sobre terminis i altres condicions.

En adquirir només una quota, es redueix la quantia del crèdit hipotecari. L’adquirent, això sí, pagarà per la resta una renda al primer titular. En adquirir noves quotes, caldrà pagar més per la hipoteca, però es reduirà la renda al primer propietari.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain