La Vanguardia (Català)

L’oposició apressa Trias a prendre mesures contra la crisi de l’habitatge

- JAUME V. AROCA

Els grups de l’oposició han reclamat a l’equip de govern de Xavier Trias que adopti mesures urgents per pal·liar la crisi de l’habitatge a Barcelona.

PSC i ICV consideren que els vint desnonamen­ts registrats cada setmana a Barcelona –una xifra de la qual es feia ressò ahir aquest diari– evidencien que el problema de l’habitatge a la capital catalana és molt lluny de resoldre’s i que són necessàrie­s noves mesures que s’adaptin als nous casos de llançament per l’impagament de les rendes de lloguer que actualment constituei­xen el 90% dels casos que es produeixen a la ciutat.

En aquest sentit, la portaveu per a assumptes socials del PSC, Carmen Andrés, va apressar l’Ajuntament de Barcelona a reclamar a la Generalita­t que torni a augmentar els ajuts al lloguer que, va assegurar, s’han reduït any rere any des del 2008. Andrés va considerar “un escàndol” que la regidora de Nou Barris asseguri –com assenyalav­a en la informació publicada en l’edició d’ahir de La Vanguar-

dia– que l’Ajuntament no pot actuar en els litigis de llançament entre privats. “Esclar que pot actuar –va sostenir Andrés–, ha d’instar el Govern de la Generalita­t a donar més ajuts per ajudar les famílies. Per molt complicada que sigui la situació financera de la Generalita­t, aquesta ha de ser una prioritat absoluta”.

Per la seva banda, el president del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya, Ricard Gomà, considera que a la crisi de l’habitatge a Barcelona “no té una resposta política de l’Ajuntament. És incomprens­ible que no hi hagi una figura institucio­nal que pugui coordinar totes les polítiques d’habitatge de la ciutat”.

Actualment les competènci­es sobre l’habitatge a Barcelona estan distribuïd­es entre almenys dues àrees, Hàbitat Urbà, que dirigeix Antoni Vives, i l’àrea de Qualitat de Vida, que dirigeix la regidora Maite Fandos. A més, part dels programes d’ajuda dels serveis socials són tutelats pels districtes.

Ahir, un portaveu de la UGT a l’Ajuntament de Barcelona va assegurar que la distribuci­ó dels recursos dels districtes “provoca situacions injustes. Hi ha districtes on els ajuts no s’esgoten perquè no són necessaris i, en canvi, n’hi ha d’altres on el mes d’octubre les partides s’han esgotat i les famílies han d’esperar el nou pressupost per poder rebre-les”.

L’Ajuntament de Barcelona ha incrementa­t en aquest mandat un 40% la quantia econòmica assignada als programes socials i ha ampliat alguns serveis d’emergència social, com és el cas dels menjadors socials.

Tot i això, organitzac­ions socials que ajuden famílies afectades per la crisi de l’habitatge consideren que els ajuts de l’Ajuntament no arriben a totes les famílies que ho necessiten.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain