La Vanguardia (Català)

Pugna entre Trias i l’oposició pels horaris comercials

L’alcalde no retira aquest punt de l’ordre del ple d’avui, malgrat que cap grup no votarà a favor de la seva proposta

- JAUME V. AROCA Barcelona

L’alcalde ha decidit que mantindrà al ple municipal d’aquest matí la seva proposta d’horaris comercials malgrat que sap del cert que serà rebutjada per l’oposició.

El PSC es va afegir ahir formalment a la resta de grups que s’oposen a la seva regulació horària. Trias ni tan sols tindrà el suport d’UxB, la marca d’ERC a l’Ajuntament, que optarà per l’abstenció després d’escoltar l’opinió dels associacio­ns de comerciant­s.

Tot i això, el batlle de Barcelona mantindrà la seva proposta al punt 17 de l’ordre del dia. Trias en declaracio­ns a Europa Press va assegurar que està obert a negociar els horaris comercials i va convidar els grups de l’oposició que tombaran la seva proposta que reflexioni­n sobre la seva posició recordant-los que tampoc no va ser fàcil assolir “un acord amb els eixos comercials”. “Crec –va afegir– que l’acord és molt important, perquè els fa protagonis­tes, i la democràcia no és tant que ens posem d’acord els partits polítics sinó que ens posem d’acord amb la gent que porta el comerç de la ciutat”.

Trias va reconèixer la seva minoria numèrica al ple, però va expressar la seva estranyesa pel rebuig d’alguns grups, que, va augurar, s’explica perquè el mandat entra a la recta final i, amb les eleccions municipals del 2015 a la vista, “tothom voldrà marcar posicions, fer oposició dura i estar en contra”.

Ahir, el líder del PSC Jaume Collboni, que s’estrenava al seu nou paper de cap de files dels regidors socialiste­s amb una roda de premsa a la seu de la federa- ció del PSC –Collboni no pot utilitzar les instal·lacions municipals perquè no és regidor– va justificar la seva posició política perquè el govern només es va obrir a dialogar amb els socialiste­s “quan va descobrir que el seu aliat natural, el Partit Popular, li giraria l’esquena”. “No serem segon plat de ningú”.

Collboni va afegir que discrepa del “no-model comercial de la ciutat”, però va mostrar la seva disposició a negociar, encara que va posar com a condició que l’Ajuntament renunciï a l’ampliació de les grans superfície­s comercials que avui estan en curs, el centre de Glòries i especialme­nt el de La Maquinista, a Santa Andreu. “Si Trias renuncia a aquests projectes podem començar a discutir el nou model comercial de Barcelona”, va concloure.

Mentrestan­t ahir Pimec Comerç va avalar la posició de l’Ajuntament de Barcelona sobre l’obertura limitada de diu-

Collboni ofereix a Trias un acord sobre comerç si renuncia a ampliar Glòries i La Maquinista

menges i dies festius que recull la proposta que avui portarà al ple. El comunicat de la Pimec afirma que l’acord municipal “s’ajusta a la legalitat vigent”, tant l’estatal com la catalana. La Pimec és una de les tres organitzac­ions de comerciant­s que va pactar amb l’Ajuntament l’acord que demà portarà al ple.

El projecte municipal està vinculat a la declaració de Barcelona com a municipi turístic, cosa que permetria a la ciutat liberalitz­ar els horaris comercials. L’equip de govern proposa que els comerços puguin obrir un total de 19 dies festius. La proposta municipal proposa que al juliol i agost, quan es registra una afluència de turistes més gran, els comerços puguin obrir cada diumenge, però només de 10 hores a 14 hores.

Al contrari, els grups de l’oposició i algunes de les associacio­ns comercials consideren que aquest horari és massa exigu, igual com el calendari d’obertura de dos mesos, per a una temporada turística que en realitat –només calia intentar caminar ahir a bon ritme pel centre de Barcelona– és molt més llarga.

 ??  ?? Cara a cara. Trias demana una reunió al cap de García Legaz, el ministre Luis de Guindos, per parlar d’horaris comercials
Cara a cara. Trias demana una reunió al cap de García Legaz, el ministre Luis de Guindos, per parlar d’horaris comercials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain