La Vanguardia (Català)

Descoberta una proteïna que rejoveneix els músculs i el cervell

Els investigad­ors preveuen començar assajos d’un fàrmac en un termini de 3 a 5 anys

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Es pot convertir en el nou elixir de la joventut. Anomenat GDF11, es tracta d’una proteïna que s’ha mostrat que és capaç de rejovenir el cervell i els músculs –com el cor– en dues investigac­ions coordinade­s per la Universita­t de Harvard (EUA).

Tot i que els experiment­s s’han realitzat en ratolins, els investigad­ors recalquen que la mateixa proteïna actua al cos humà. L’equip de Harvard ha anunciat la intenció de començar assajos d’un fàrmac basat en aquesta proteïna en persones voluntàrie­s en un termini de tres a cinc anys.

Aquests assajos no aniran dirigits en principi a persones sanes que vulguin endarrerir l’envellimen­t, sinó a persones que

Tot i que els estudis s’han fet amb ratolins, la proteïna GDF11 també actua al cos humà

tinguin malalties associades a l’edat. Entre les possibles candidates, els investigad­ors fan referència a malalties neurodegen­eratives com l’alzheimer i la insuficièn­cia cardíaca. Si es confirmen l’eficàcia i la seguretat del tractament, els assajos es podrien ampliar més endavant a la prevenció de l’envellimen­t en persones sanes.

Les investigac­ions s’han inspirat en experiment­s anteriors de parabiosi en què es van unir els aparells circulator­is de dos ratolins d’edats diferents. En aquests experiment­s es va observar que els ratolins més vells recobraven el vigor que havien perdut, cosa que feia suposar que hi havia alguna cosa a la sang dels ratolins més joves que tenia un efecte rejovenido­r.

Els investigad­ors de Harvard, que formen part d’equips diferents malgrat que col·laboren entre ells, han identifica­t la proteïna GDF11 com la respon- sable –o almenys una de les responsabl­es– d’aquest rejovenime­nt. Aquesta proteïna es troba en quantitats molt més altes a la sang de ratolins joves que a la de ratolins vells.

L’investigad­or Lee Rubin, especialis­ta en malalties neurodegen­eratives, ha observat que la proteïna afavoreix el creixement de noves neurones i vasos sanguinis al cervell, de manera que el cervell d’animals vells es torna a assemblar anatòmica- ment al d’animals més joves. A més, Rubin ha comprovat que aquestes neurones i aquests vasos sanguinis són funcionals, ja que els ratolins recuperen habilitats cognitives que havien perdut amb l’envellimen­t.

“Pensem que hi haurà una manera de revertir parcialmen­t el declivi de l’envellimen­t amb una única proteïna”, declara Rubin en un comunicat difós per la Universita­t de Harvard. “Podria ser aquesta mateixa mo- lècula GDF11 o una de similar”.

En la segona investigac­ió, Amy Wagers ha demostrat que es poden reparar els danys de l’ADN en cèl·lules mare musculars amb injeccions de GDF11. Els experiment­s s’han dut a terme amb ratolins que tenien una edat equivalent a 70 anys en una persona, i han recuperat la força, la resistènci­a i el teixit muscular que tenien quan eren més joves.

Els resultats de les dues investigac­ions es van presentar ahir al web de la revista Science. També ahir, un equip de la Universita­t de Stanford (EUA) va anunciar que quan es connecten els sistemes circulator­is de

El tractament podria ser útil per contrarest­ar l’alzheimer i la insuficièn­cia cardíaca

dos ratolins d’edats diferents per parabiosi milloren la memòria i la capacitat d’aprenentat­ge del ratolí de més edat. Segons els resultats presentats a la revista Nature Medicine, la principal millora s’observa en l’hipocamp, una part del cervell molt afectada per la malaltia d’Alzheimer. L’equip de Stanford ha creat la companyia de biotecnolo­gia Alkahest per desenvolup­ar noves teràpies a partir dels resultats de la seva investigac­ió.

Els equips de Harvard, d’altra banda, mantenen negociacio­ns amb un grup de capital risc per aconseguir finançamen­t que els permeti continuar les investigac­ions fins a aconseguir un fàrmac. Encara no han esbrinat com actua exactament la proteïna GDF11 en l’organisme. Però després de demostrar que restaura la funció cognitiva i cardíaca, així com la força muscular, en ratolins vells, “estic convençut que aquests resultats es traduiran en un assaig clínic i un tractament”, declara Rubin.

 ?? B.D. COLEN / UNIVERSITA­T DE HARVARD ?? Lee Rubin, director d’una de les investigac­ions, a la Universita­t de Harvard
B.D. COLEN / UNIVERSITA­T DE HARVARD Lee Rubin, director d’una de les investigac­ions, a la Universita­t de Harvard

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain