La Vanguardia (Català)

Valors de Cañizares

El prelat, ahir a Alcoi, multiplica les visites a la seva terra

- SALVADOR ENGUIX València

Antonio Cañizares, el nom del qual es postula com a possible substitut del cardenal Lluís Martínez Sistach a l’arxidiòces­i de Barcelona, enalteix el valor de la reconcilia­ció.

“La reconcilia­ció veritable consisteix a mirar a Déu, que és just i ofereix amor etern”. Ho va dir ahir a Alcoi el cardenal primat d’Espanya, Antonio Cañizares, el nom del qual es postula com a hipotètic substitut del cardenal Lluís Martínez Sistach a l’arxidiòces­i de Barcelona. Cañizares va parlar de reconcilia­ció i unitat durant l’homilia que va pronunciar a la missa de Sant Jordi, patró d’Alcoi, ciutat submergida de ple en les festes de Moros i Cristians. En l’ofici, que es va celebrar a l’església arxipresta­l de Santa Maria, Cañizares va enaltir els valors cristians del patró de la ciutat i va assenyalar que “no són les ideologies les que salven el món, sinó només dirigir la mirada a Déu”.

El cardenal va argumentar, en un sermó íntegramen­t en castellà (en una ciutat valenciano­parlant), que “les grans revolucion­s culturals s’han fet d’esquena a Déu, i sempre s’ha pres el punt de vista humà parcial”. I va advertir que “el totalitari­sme no allibera l’home”.

Antonio Cañizares ha intensific­at la seva presència a València en els últims dies. El mes de març passat va exercir de pregoner a Crevillent, Alacant; i el mes d’abril passat va celebrar amb l’arquebisbe de València, Carlos Osoro, la missa crismal del Dimecres Sant i les exèquies per la mort del vicari d’Acció Caritativa, Vicente Serrano. Aquesta setmana ha presentat, al costat d’Osoro, el llibre del sacerdot Alfonso López al Saló Gòtic del Palau Arquebisba­l de València.

La presència de Cañizares a Alcoi no va ser cap sorpresa. De fet manté bons llaços amb aquesta ciutat, ja que en els seus inicis com a sacerdot va ser rector de Santa Maria. Entre els feligresos, amb presència de representa­nts de totes les “filaes” de Moros i Cristians abillats amb els seus vestits, va agradar la presència del cardenal. A més, ell va posar com a exemple del concepte de “reconcilia­ció” l’harmonia entre les “filaes”, que són la medul·la d’unes festes de fama internacio­nal i en les quals participen tots els veïns de la ciutat.

La premsa local de València també es va fer ressò del debat sobre la possible destinació d’Antonio Cañizares a l’arxidiòces­i de Barcelona. El diari Las Provincias recollia la informació publicada per La Vanguardia i plantejava també la hipòtesi següent: la possibilit­at que l’actual arquebisbe de València, Carlos Osoro. fos nomenat titular de Barcelona i que Antonio Cañizares el substituís a València. Carlos Osoro, que acaba de ser elegit vicepresid­ent de la Conferènci­a Episcopal Espanyola (CEE), “encarna un perfil dinàmic i dialogant”, segons assenyalav­a ahir el rotatiu valencià.

 ?? GEMMA MIRALDA ?? El cardenal Antonio Cañizares
GEMMA MIRALDA El cardenal Antonio Cañizares

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain