La Vanguardia (Català)

Només el 42% dels adults espanyols fan esport de manera habitual

El 67% defensa que l’activitat física és beneficios­a per a la salut

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Una part dels espanyols ha inclòs en la seva rutina l’activitat física i no ho ha fet en termes generals per aprimar-se o tenir un cos més o menys atractiu –que també–, sinó perquè entén que l’esport és salut (67%). Tanmateix, queda molt a fer i molt camí per recórrer perquè, malgrat ser conscients de tot això, encara hi ha un 58% de la població de més de 17 anys que no fa habitualme­nt cap activitat física, entenent que habitualme­nt és almenys un cop la setmana.

Això sí, un èxit més que destacat és l’increment de persones grans de 35 a 54 anys i, sobretot, de 55 a 70, que han decidit posar-se les sabatilles d’esport i abandonar la vida sedentària. Els anys ja no són una excusa.

Aquestes són algunes de les conclusion­s de l’estudi La salut fisicoespo­rtiva dels espanyols el 2013, de l’agència Havas per a Sport Cultura Barcelona, i que ahir va ser presentat a la seu del Consell Superior d’Esports de Madrid, el president del qual, Miguel Cardenal, va anar a “prendre bona nota” i promoure iniciative­s que fomentin la pràctica esportiva i combatin el sedentaris­me.

El treball, basat en 1.100 entreviste­s que es van fer el mes de febrer passat, deixa clar que una cosa és la pràctica de l’esport i una altra l’afició a l’esport. Tal com explica el president de Sport Cultura Barcelona, Manuel Carreras, la natació és l’esport més practicat pels espanyols (24,2%), seguit del futbol (14%), la gimnàstica o aeròbic (12,7%), bicicleta de muntanya (11,5%) i córrer (11,1%). “Excepte el futbol, són esports individu- als. Potser perquè no requereixe­n gaire planificac­ió, una cosa que de vegades és complicada pels compromiso­s laborals”, diu.

Però aquests no són en absolut els esports amb més aficionats (persones que van a veure un determinat esport o que en se- gueixen les emissions a través de la televisió). El futbol és l’esport estrella (54%), seguit pel bàsquet (26,7%), el tennis (23,6%), la natació (10,8%) i l’handbol (9,4%).

“És curiós –ressalta Carreras– el que passa amb la fórmula 1 o el motociclis­me, en els quals els mitjans televisius estan bolcats i, tanmateix, el percentatg­e d’aficionats amb prou feines supera el 7% i el 6% respectiva­ment”.

Aquest estudi no només aprofundei­x en la pràctica de l’esport, sinó també en la realitzaci­ó d’activitat física habitualme­nt, com és caminar. La majoria dels espanyols (65,1%) camina per mantenir la forma física una mitjana de 5,5 dies a la setmana.

Respecte a la valoració que fan els espanyols sobre la seva salut física, un 46,3% considera que és “bona o excel·lent”, men- tre que l’11,8% opina que és deficient o molt dolenta. No obstant això, un 63,4% dels ciutadans se sotmet a revisions mèdiques periòdique­s independen­tment del seu estat de salut, “percentatg­e que ha augmentat un 10% en relació amb el treball del 2007”, matisa Carreras.

A més, determina l’índex de salut fisicoespo­rtiva (ISFD) que combina la pràctica de l’esport, la freqüència i els hàbits esportius. Tenint en compte aquests paràmetres, les comunitats amb un millor ISFD són Balears, Navarra i Catalunya. D’altra banda, Extremadur­a, Andalusia i Galícia són les que presenten un valor més baix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain