La Vanguardia (Català)

Un risc multiplica­t per cinc

Els oncòlegs també defensen l’eficàcia de controls semestrals

- A. MACPHERSON Barcelona

Tenir familiars directes amb càncer abans dels 40 anys és un senyal d’alerta que convida a sotmetre’s a consell genètic a qualsevol dels grans hospitals espanyols. Els principals candidats són el càncer de mama (entre el 5% i el 10% correspone­n als gens BRCA1 o 2) o de còlon (també entre el 5% i el 10% tenen origen genètic).

“Però el risc d’arribar a patir un càncer de mama entre els que són BRCA positius és d’entre el 80% i el 50%, quintuplic­a el de la població en general”, apunta l’especialis­ta de Vall d’Hebron Judith Balmaña. “I la mateixa alteració també dispara el risc del d’ovaris, del 20% al 50%, amb l’agreujant que és molt més agressiu i, en arribar als 40 anys, hem de proposar una extracció d’ovaris i trompes”, concreta el responsabl­e d’oncologia de l’Institut Català d’Oncologia de Girona, Joan Brunet.

Els dos experts han atès centenars de pacients amb càncer de mama d’aquest tipus i defensen un consell tranquil. “És necessari tenir temps per digerir el que suposa tota la informació que els donem i cal acompanyar-los en la decisió que sigui”, coincideix­en. Per això els parlen de la doble mastectomi­a, que redueix el risc a menys del 5% (el general de la població és del 10%), “però també plantegem el control semestral amb ressonànci­a i mamogra- fia, que permet un diagnòstic precoç i el seu tractament i que, parlant en termes de supervivèn­cia, no suposa una gran diferència en comparació amb la mastectomi­a”, diu Judith Balmaña.

En el seu departamen­t, on ja es tracten 1.500 casos de càncer de mama genètic, només el 4% de les dones que ho saben i estan sanes ha optat per treure’s les glàndules mamàries per evitar aquest possible càncer. La decisió –irreversib­le– té més acollida entre les que ja han tingut un tumor i decideixen operar-se l’altra mama sana: el 20%. Als EUA, el 30% de les portadores sanes s’operen.

“Busquem el moment adequat, que la decisió sigui meditada i lliure d’altres pressions i estudiar a fons el tema amb el cirurgià plàstic, perquè sàpiguen clarament què pot passar”, explica el doctor Brunet.

Alguns cirurgians defensen mantenir el mugró. “Però segons el nostre protocol també s’ha d’extirpar perquè persistiri­a un risc”, aclareix el responsabl­e de cirurgia plàstica de Bellvitge, Joan Vinyals. Amb pròtesi o amb penjalls del propi cos, procuren sempre resoldre-ho en una sola operació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain