La Vanguardia (Català)

El Govern vol presentar els pressupost­os, “però no a qualsevol preu”

Homs crida els partits a fer un front comú per aconseguir el marge de dèficit més gran possible

- JOSEP GISBERT Barcelona

“El Govern té la voluntat de fer uns pressupost­os nous, però no a qualsevol preu”. Aquesta és la frase que resumeix el debat que van mantenir ahir els membres del Gabinet d’Artur Mas, en l’habitual reunió dels dimarts, sobre la conveniènc­ia d’elaborar els comptes per al present exercici i la impossibil­itat de fer-ho mentre el límit de dèficit per a Catalunya no equivalgui, o s’hi aproximi al màxim, al terç del previst per al conjunt de l’Estat espanyol. Els integrants del Govern van constatar els inconvenie­nts que comporta no disposar de pressupost­os, malgrat la qual cosa es van reafirmar que no poden confeccion­ar-se sense un objectiu de dèficit assumible i van apostar per esgotar la negociació amb el Govern espanyol a fi d’aconseguir “el màxim límit possible”.

Aquest debat intern el va aprofitar el portaveu del Govern, Francesc Homs, per fer una crida a totes les forces polítiques per tal que “facin pinya perquè l’Estat flexibilit­zi l’objectiu de dèficit i ho faci com més aviat millor”. “En la mesura que ningú no dóna per bo l’1,2%, ni tan sols el PP a Catalunya, és l’hora de posar tota la carn a la graella i els demanem que cadascú des de les seves possibilit­ats pressioni el Govern espanyol perquè canviï de posició”, va recalcar, tot i que aquesta vegada va evitar donar xifres concretes sobre el límit desitjat. Encara que ja se sap que el terç del dèficit a què aspira la Generalita­t és el 2,1% sobre el total del 6,3% que correspond­rà a l’Estat, el Govern, a instàncies del titular d’Economia, Andreu Mas-Colell, va acordar no decantar-se públicamen­t per cap percentatg­e, per no revelar la seva estratègia, però també per no quedar compromès amb uns números si al final, per exemple, l’objectiu no supera l’1,8%. Aquesta, segons algunes fonts, seria, de fet, la xifra que sembla que ara com ara que estarien en disposició d’acordar les dues parts.

“La no-presentaci­ó dels pressupost­os és el principal element de pressió que tenim”, va argumentar el conseller de Presidènci­a, que va justificar la decisió de no parlar de xifres concre-

L’oposició en ple censura que Mas continuï sense presentar els comptes del 2013 al Parlament

tes fins que les negociacio­ns estiguin definitiva­ment tancades: “Ens hi juguem molt, ens hi juguem la magnitud de les retallades”. El desenllaç d’aquesta negociació no es coneixerà, en qualsevol cas, fins al juny, circumstàn­cia que el Govern de la Generalita­t no veu com un obstacle per presentar i aprovar els pressupost­os amb rapidesa, fins al punt de mostrar-se plenament disposat a habilitar el tradiciona­l període de vacances del mes d’agost si arribés a ser necessari.

El debat sobre la relació entre el dèfi-

cit i els pressupost­os va anar acompanyat per un acord molt concret: l’aprovació del decret que adapta de forma provisiona­l la pròrroga dels comptes actualment vigent del 0,7% de dèficit al nou límit de l’1,2%. Una mesura que representa ampliar el volum de recursos a disposició dels departamen­ts de la Generalita­t del 72% al 86% i que equival aproximada­ment a 1.000 milions d’euros més. Aquesta estratègia del Govern de mantenir els pressupost­os prorrogats en lloc d’aprovar-ne uns de nous només va merèixer el suport, a més de CiU, d’ERC, per a la qual “l’estratègia de plantar cara comença a donar fruits”, en paraules d’Oriol Amorós.

Els partits de l’oposició, en canvi, no la van compartir en absolut i, lluny d’atendre la crida de Francesc Homs a fer pinya, es van mostrar molt crítics. En nom del PSC va ser el mateix Pere Navarro qui va liderar el rebuig, encara que el primer secretari, de visita a Brussel·les, va centrar el seu missatge en la defensa del model federal com a alternativ­a a l’independen­tisme i com a “millor solució” tant per a Catalunya com per a Espanya i la Unió Europea, i va cedir la concreció sobre el debat pressupost­ari al portaveu al Parlament, Maurici Lucena. “És un frau democràtic, a tots els ciutadans, que no tinguem l’oportunita­t de debatre els pressupost­os al Parlament”, va lamentar el diputat del PSC, que va denunciar l’existència de “retallades silenciose­s i clandestin­es” i per a qui, “en un país normal, un govern que té un soci parlamenta­ri amb el qual suma majoria i no aprova els pressupost­os cauria”. En la mateixa línia, des del PP Enric Millo va alertar d’un “acord inconfessa­ble entre CiU i ERC per governar tot l’any sense presentar pressupost­os” i va considerar que el fet que no es presentin “no implica que no s’executi un pressupost ocult”. I ICV-EUiA va replicar, per mitjà de Dolors Camats, que “l’única manera de fer un desafiamen­t a l’Estat és no acatar i presentar els pressupost­os que Catalunya necessita”, és a dir, “no supeditats al límit de dèficit”, sinó “a les polítiques de lluita contra l’atur” .

Però la crítica a la posició del Govern no va ser només política. Un representa­nt de la patronal, Eusebi Cima, president de Fepime, va declarar a 8tv que tota pròrroga pressupost­ària no és en absolut adequada, en la mesura que no contribuei­x al foment de les polítiques actives d’ocupació que l’actual moment econòmic requereix.

 ??  ??
 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Artur Mas va dirigir el debat al si del Govern sobre el dèficit i els pressupost­os
PEDRO MADUEÑO Artur Mas va dirigir el debat al si del Govern sobre el dèficit i els pressupost­os
 ?? COMISSIÓ EUROPEA ?? Pere Navarro es va reunir amb Joaquín Almunia a Brussel·les
COMISSIÓ EUROPEA Pere Navarro es va reunir amb Joaquín Almunia a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain