La Vanguardia (Català)

Un capitost rebel sirià es vanta d’un vídeo ‘caníbal’

Abu Saqqar arrenca un pulmó a un soldat i el mossega

- TOMÁS ALCOVERRO Beirut. Correspons­al

Entre els horrors de la guerra siriana hi ha el canibalism­e. Un vídeo que mostra el rebel anomenat Abu Saqqar, que després de buidar a cops de ganivet el pit de la víctima li arrenca un òrgan i el mossega al crit de “Déu és el més gran”, ha donat la volta al món. “Juro per Déu –exclamava– que menjarem els vostres cors i intestins, soldats del gos Al-Assad. Homes de Bab Amr, esclafeu els alauites, arrenqueu-los el cor per devorar-lo!” El criminal, alçat sobre el cadàver, desafiava amb l’odi de la mirada.

No va ser fins que l’organitzac­ió Human Rights Watch ho va condemnar com un crim de guerra que aquest vídeo penjat diumenge a YouTube i difós per una televisió local va escandalit­zar l’opinió mundial. Kha- lid al-Hamad, conegut com a Abu Saqqar, és un capitost de la Brigada d’Omar al Faruk, de l’Exèrcit Lliure Sirià, que va lluitar en la batalla de l’any passat a Baba Amr, a Homs, batejada con “la capital de la revolució”, assetjada per les tropes re-

“Tinc un altra cinta en què tallo amb una serra un ‘xabiha’ a trossos”, afirma el criminal

gulars. Ha estat filmat en altres ocasions disparant coets sobre zones xiïtes libaneses fronterere­s, controlade­s per Hizbul·lah, gran aliat de Baixar al-Assad.

Segons la revista Time, dos reporters van veure per prime- ra vegada el vídeo a l’abril i dies després la revista en va obtenir una còpia.

Time va parlar ahir amb Abu Saqqar via Skype, que va declarar que ell i els seus companys van obrir el telèfon mòbil del soldat mort. “Hi vam trobar un vídeo d’una dona i les dues filles, nues, i ell les humiliava i les colpejava amb un pal”, va dir.

Abu Saqqar va afirmar que havia mossegat l’òrgan que va arrencar al soldat, i que resulta ser un pulmó, segons un cirurgià consultat per Time. El guerriller va afegir: “I tinc un altre vídeo en el qual estic tallant un xabiha (un paramilita­r del règim) amb una serra de les que fem servir per talar arbres. El tallo a trossos grans i petits”. La intenció, assegura, és terroritza­r l’enemic.

La coalició de l’oposició –sense precisar quins grups– ha declarat que el criminal seria jutjat. Però com capturarlo al mig d’aquesta jungla de bandes armades sense llei que terroritze­n la població?

La brigada Omar al-Faruk té prop de 20.000 combatents i es va formar en els primers mesos de la rebel·lió siriana.

El règim i els aliats insisteixe­n que aquestes atrocitats sobre militars, policies, milicians pro-governamen­tals es cometen des del principi. No són fets aïllats, fortuïts, sinó que formen part d’una acció a fi d’explotar els efectes psicològic­s de la guerra i mantenir un ambient de terror interminab­le.

Aquesta horrorosa guerra civil de mil rostres ha provocat la demonitzac­ió de l’enemic. Si pels uns el Govern del rais Al-Assad és bàrbar i sanguinari, pels altres els adversaris són simplement terroriste­s a sou dels obscuranti­stes principats petrolífer­s del Golf i d’Occident, fanàtics voluntaris estrangers que es rabegen a destruir una nació de civilitzac­ió antiga, i de gran diversitat en la composició social per imposar el poder despòtic i medieval.

El caràcter sectari de guerra a mort entre sunnites i xiïtes està a flor de pell. L’exèrcit regular ha aconseguit recentment reconqueri­r zones en mans dels rebels. La sort de Síria no està tirada.

 ?? YOUTUBE ?? El milicià fa el gest de mossegar l’òrgan arrencat a un soldat amb un ganivet
YOUTUBE El milicià fa el gest de mossegar l’òrgan arrencat a un soldat amb un ganivet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain