La Vanguardia (Català)

La rebaixa de preus dispara la venda de bitllets de L’AVE

Des del 8 de febrer, quan es van reduir els preus, les reserves han crescut un 38% respecte al mateix període del 2012

-

La rebaixa de preus de l’AVE posada en marxa el 8 de febrer ha obtingut una bona resposta. Des d’aquell dia, s’han venut 824.188 bitllets, la qual cosa representa un 38% més que en el mateix període del 2012. La dada, que va donar a conèixer ahir al Congrés dels Diputats la ministra Ana Pastor, ratifica, segons la seva opinió, l’aposta del Govern central per abaratir les tarifes per, segons va dir al seu dia la mateixa titular de Foment, obrir aquest servei a més persones i augmentar l’ocupació dels trens, que, de mitjana, fregava el 60%, tot i que en algunes línies se situava molt per sota del 50%, uns valors insuficien­ts per a una infraestru­ctura cara de construir i de mantenir.

El nou esquema tarifari de l’alta velocitat es proposa d’ampliar en un 10% l’ocupació dels combois i, per això, inclou, entre altres mesures, una rebaixa del bitllet de classe turista de l’11%, l’extensió de les promocions d’entre un 30% i un 70% a tots els corredors, la creació d’un abonament de deu viatges que comporta un estalvi d’un 35% i d’una targeta jove que suposa descomptes del 30% si s’abona una quota anual de 20 euros.

En la seva intervenci­ó a la Cambra –en resposta a una pregunta del grup popular–, Pastor va explicar que amb la posada

“Quan el PSOE governava, l’AVE només era per als rics. Ens proposem que sigui per a tothom. Volem fer-lo accessible a tots els espanyols”

Ana Pastor. Ministra de Foment

en marxa d’aquestes iniciative­s comercials, Foment busca que “uns trens moderns, còmodes, ràpids i eficaços, com són els de l’AVE, no vagin mig buits, amb una ocupació que en molts casos no arribava al 40% de la capacitat”. I va afegir que “quan el PSOE governava, l’AVE era només per als rics”. “Nosaltres ens proposem que l’AVE sigui per a tothom”. La ministra va insistir: “Volem fer accessible l’AVE a tots els espanyols” per després assegurar que això “també suposarà una millora del benefici econòmic en l’explotació”.

La generalitz­ació dels descomptes d’entre el 30% i el 70% –tarifes de venda amb antelació que Renfe denomina Promo– suposa l’adopció d’un sistema tari- fari flexible, que ha requerit canvis importants en el sistema informàtic i a la plataforma de venda de bitllets, semblant a les que fan servir les aerolínies, que fluctua segons l’antelació amb què es faci la compra i el nombre de places disponible­s. Aquest model, que funcionava des de finals del 2011 en proves en els corredors que enllacen Madrid amb Barcelona i amb Sevilla, s’ha estès a totes les línies de l’AVE.

Així, el Barcelona-Madrid més barat ha quedat en 32 euros. Aquests bitllets Promo estan subjectes a limitacion­s de canvis, anul·lacions i reserva de plaça. No obstant això, hi ha l’opció de flexibilit­zar-los amb un petit extra que Renfe denomina Promo+. A més, l’oferta Mesa, que permet viatjar a quatre persones amb un 60% de descompte, s’ha generalitz­at a tots els corredors. L’altra gran novetat és el Bono AVE, que permet al titular fer deu viatges en un període de quatre mesos amb una rebaixa del 35% per trajecte. Amb aquesta tarifa es preveu premiar l’usuari recurrent i fidelitzar-lo. També s’han implantat descomptes del 20% en els viatges múltiples, que beneficiar­à els clients que es desplacin a diverses ciutats consecutiv­ament.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain