La Vanguardia (Català)

Josep Prat

EXPRESIDEN­T DE L’ICS

- ESTEVE GIRALT / SARA SANS Tarragona

L’expresiden­t de l’ICS Josep Prat i l’exdirector de CatSalut Carles Manté van ser detinguts ahir per ordre d’una jutgessa de Reus per presumpta estafa i malversaci­ó de fons en la gestió del hòlding Innova de Reus.

Josep Prat, president, fins al juny passat, de l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’exdirector de CatSalut Carles Manté van ser detinguts ahir per presumpta estafa, apropiació indeguda i malversaci­ó de fons públics. Agents de la Guàrdia Civil van registrar minuciosam­ent el domicili de Prat a Reus en relació amb la seva tasca al capdavant d’Innova, el hòlding d’empreses municipals que gestionava el 75% del pressupost de l’Ajuntament de Reus. Els agents també van escorcolla­r l’habitatge de Manté a Mataró.

La policia judicial, que ha batejat l’operació com a Cirurgia, buscava documentac­ió relacionad­a amb el pagament dels més de 720.000 euros que Innova va abonar al llarg de quatre anys a Carles Manté per una “consulto- ria estratègic­a” que, pel que sembla, mai no es va dur a terme. Els pagaments, autoritzat­s per Prat a través d’Innova, van ser de 13.000 euros mensuals des del 2007 i fins al 2011. Precisamen­t el 2007 va ser l’any en què Manté va ser destituït com a director del CatSalut i va muntar, junt amb la seva dona, una consultora, CCM Estratègie­s i Salut, registrada al seu domicili de Mataró, que ahir la policia judicial també va escorcolla­r abans d’emportar-se detingut Carles Manté. Està previst que la titular del jutjat d’instrucció número 3 de Reus, que va ordenar la detenció de Manté i Prat, els prengui avui declaració.

L’escorcoll al domicili de Josep Prat va començar minuts després de les nou del matí –una hora abans la policia de paisà havia pentinat el carrer on viu l’exalt càrrec de Salut, una zona de xalets i adossats d’alt standing de Tarragona– i va durar més de deu hores. No va ser fins a les vuit del vespre quan els agents van sortir de la casa amb cinc bosses i una caixa plenes de documentac­ió, i una hora després en va sortir Prat, detingut.

La informació sobre el presumpte pagament fraudulent d’Innova a l’empresa de Manté la va portar per primera vegada a fiscalia el grup municipal de la CUP de Reus. Després, el mateix Ajuntament de la capital del Baix

L’expresiden­t de l’ICS suposadame­nt va pagar 720.000 euros a l’exdirector de CatSalut per assessoria

Camp, ara governat per CiU i PP (en l’oposició quan es van produir els fets, que era quan a Reus governaven PSC, ERC i ICV), va aportar més informació quan el secretari i l’intervento­r municipal van fer un informe, el juny de l’any passat, en el qual s’afirmava que s’havien produït irregulari­tats.

Va ser el grup Ara Reus qui va presentar una denúncia al jutjat, també el juny del 2012, en transcendi­r l’informe del secretari. Tanmateix, els advocats de Prat i Manté han forçat que s’endarreris­sin en dues ocasions les declaracio­ns dels seus clients imputats i el passat 19 de febrer van fer el mateix amb les declaracio­ns de l’intervento­r i el secretari municipal i, en aquesta ocasió, van al·legar “un defecte de forma” de la denúncia d’Ara Reus, que l’ha hagut de reconverti­r en una querella criminal que aquesta mateixa setmana la jutgessa ha acceptat a tràmit.

Després de diversos mesos sota sospita, al juny, Josep Prat va dimitir com a president de l’Institut Català de la Salut (ICS). El gener anterior, ja havia deixat el càrrec de conseller delegat del Grup Sanitari USP Hospitals. El grup Innova va ser creat el 2002, quan Lluís Miquel Pérez (PSC) era l’alcalde de Reus, i a través d’aquest hòlding l’Ajuntament va finançar, per exemple, la construcci­ó del nou hospital de Reus. Josep Prat va compaginar la direcció d’Innova (on guanyava un sou de 280.000 euros a l’any), amb la presidènci­a de l’ICS –a la qual va arribar de la mà del consellera de Salut Marina Geli– i el càrrec al Grup Sanitari USP Hospitals.

 ??  ??
 ?? VICENÇ LLURBA ?? Josep Prat va sortir de casa seva detingut ahir a la tarda després de més de deu hores d’escorcoll de la policia judicial
VICENÇ LLURBA Josep Prat va sortir de casa seva detingut ahir a la tarda després de més de deu hores d’escorcoll de la policia judicial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain