La Vanguardia (Català)

L’elegant maduresa chic de Custo

La Fashion Week de Nova York consagra les propostes sofisticad­es de la firma

- JOSEP SANDOVAL Barcelona

El més veterà dels dissenyado­rs que desfilen a la Fashion Week de Nova York és el lleidatà Custo Dalmau. La seva aparició número 33 a Manhattan va significar un pas endavant en la prodigiosa carrera del dissenyado­r. Un camí que mai no deixa de seguir les seves pautes: color, imaginació i equilibri en patronatge; amor per la naturalesa i protecció del medi ambient quant a materials.

I tot, al servei de la moda, a la qual serveix des de les primeres peces, aquelles samarretes bàsiques, eix de totes les col·leccions posteriors. La que va presentar diumenge a la tarda a la Gran Poma suposa un exercici en el qual demostra una maduresa equilibrad­a en funció d’una nova clientela que ha crescut amb ell i a qui no deixa òrfena de la seva habilitat estilista.

Els que segueixen els seus dissenys tindran peces amb la mateixa ideologia, completame­nt renovades.

Custo juga amb la geometria i les ètnies; els estampats evoquen les reposades reserves índies, viatges a un tranquil Oest que barreja el vestit còctel amb abrics a joc. Novetats: el ponxo per a homes marca tendència amb la seva imatge elegant, els vestits joia per a elles amb brodats. Neoprè, llanes, feltres, símil de pell de poltre o guineu, llames, puntes, vellut, paillette, detalls preciosist­es: el pachtwork adquireix en aquesta ocasió dimensions d’alta costura en la variant més chic.

Les dones Custo per a tardor i hivern del 2012-2013 ajusten siluetes, utilitzen el llarg de faldilla que els afavoreix, i es calcen els Jeffrey Campbell que firmen les sabates. Abrics de ploma, toreres d’inusitada comoditat, els colors únics dominen superfície­s: trenques ideals per a home en blanc; el mateix color que mana en alguns abrics de dona en què també hi entren aplicacion­s diverses.

Els cavallers s’apunten al for- malisme racional: es cenyeixen els abrics i s’harmonitze­n les barreges habituals d’estampats marca de la casa. Setanta-quatre sortides (el doble de l’habitual) servides per 10 homes i 22 dones –amb pentinats de Duffy i maquillatg­es de Gato de Maybelline– en una rave de luxe, ballant en una disco amb embogides projeccion­s laterals, que va deixar a gairebé mil persones al carrer. Èxit total d’aquest nou Custo: talent i enginy són qualitats innates en el petit gran home, signe d’identitat de moda al món.

 ??  ?? Trench. Peça de vestir per a home cenyida a la cintura; fa joc amb els pantalons de tub i la camisa
Trench. Peça de vestir per a home cenyida a la cintura; fa joc amb els pantalons de tub i la camisa
 ??  ?? Brusa. Disseny molt original amb màniga cenyida al cos que recorda una cotilla
Brusa. Disseny molt original amb màniga cenyida al cos que recorda una cotilla
 ??  ?? Jersey vestit. Una peça de punt, amb un coll important, en to cru i baixos en paillette
Jersey vestit. Una peça de punt, amb un coll important, en to cru i baixos en paillette
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain