La Vanguardia (Català)

Barcelona, rècord de despesa turística

Duplica la despesa feta a Madrid amb targetes de crèdit

- ANTÒNIA JUSTÍCIA Barcelona

.

Barcelona presumeix de lideratge turístic, en aconseguir tornar a situar-se al número u del rànquing de ciutats on més gasten els turistes estrangers. Segons les últimes xifres de la despesa feta amb targeta de crèdit, Barcelona avantatjar­ia amb 1.300 milions d’euros el principal rival, Madrid, i aconseguir­ia tancar l’any amb gairebé 2.400 milions d’euros. Unes dades facilitade­s per l’ens Turisme de Barcelona i que suposen un increment del 25,45% respecte del 2011, quan la xifra va ser de 1.900 milions d’euros.

Una altra dada rellevant amb la qual la ciutat va tancar l’any 2012 és la de la devolució de l’IVA procedent de les compres, que es va tancar en 9,6 milions d’euros, un 174,5% més que el 2011. Una dada que confirma el paper de Barcelona com a ciutat atractiva de compres a escala internacio­nal.

Malgrat que l’arrencada del 2013 no és per llançar coets pel que fa al turisme, amb xifres negatives en tots els camps, el tancament del 2012 dóna confiança al sector en el sentit que el turista estranger torni a salvar enguany els mobles. Un 2012 que va deixar a la ciutat 7,5 milions de turistes i 16 milions de pernoctaci­ons, el 80% dels quals són del segment internacio­nal. Aquest perfil de client es deixa a Barcelona gairebé 2.384 dels 8.989 milions d’euros que els estrangers es gasten a Espanya a través de les targetes bancàries (un de cada quatre euros que ingressa l’Estat per aquest concepte es gasta a la capital catalana).

El pes del turista rus, que és el principal client del Tax Free, explicaria que la província de Girona ocupi el quart lloc del rànquing de la despesa amb 772,7 milions d’euros, per davant de Màlaga, Alacant o Tenerife, i que Tarragona sigui també dins del top ten en què ocupa la posició nou amb 208,7 milions d’euros. I és que les compres que aquest tipus de turista fa a la Costa Brava i Daurada, juntament amb els xinesos a Bar- celona, fan disparar els tiquets de compra i les devolucion­s de l’IVA a l’estiu, quan es registren increments del 230%, segons les dades facilitade­s per Turisme de Barcelona. “Es tracta de xifres que tenen en compte la despesa realitzada a la destinació, no el pagament del viatge en origen, i encara que no engloba totes les tipologies de targetes de crèdit que s’utilitzen al mercat,

Els visitants russos són els que més sol·liciten la devolució de l’IVA de les compres

ens permet fer una foto fixa de la situació d’una manera molt fiable”, expliquen fonts oficials de Turisme.

Segons aquesta foto fixa, el turista rus representa una quarta part dels clients del Tax Free Shopping (als qual es van tornar 2,6 milions en concepte d’IVA) seguit pels turistes xinesos (1,7 milions), que represente­n el 18,31%, i els japonesos, en la tercera posició del rànquing, amb 735.000 euros.

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Els turistes xinesos són els segons en despesa per targeta de crèdit segons les dades de Turisme
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Els turistes xinesos són els segons en despesa per targeta de crèdit segons les dades de Turisme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain