La Vanguardia (Català)

PP i PSOE competeixe­n ara en idees per eradicar la corrupció

La cúpula popular publicarà els seus comptes i els socialiste­s volen homologar dades

- CARMEN DEL RIEGO JUAN CARLOS MERINO Madrid

El PP i el PSOE tenen suspesos els seus contactes per pactar una llei de transparèn­cia. Però els dos partits lluiten ara per demostrar quin és més transparen­t i quin està més disposat a exhibir tots els seus comptes i els dels seus dirigents i càrrecs. I han obert una competició a veure qui és capaç de presentar millors i més sinceres propostes per eradicar la corrupció.

“El PP ha fet un exercici de transparèn­cia molt important. Ha fet pública tota la seva comptabili­tat i el president del Govern ha publicat les seves declaracio­ns de la renda i del patrimoni: demano als altres líders que facin el mateix”. María Dolores de Cospedal, la secretària general del PP, va plantar ahir cara i va passar a l’ofensiva per citar la resta de líders i partits polítics a prendre exemple i, si poden, ser tan transparen­ts.

Cospedal va presumir de la transparèn­cia del PP i de ser el primer partit que, abans que l’auditi el Tribunal de Comptes, es despulla davant els ciutadans i els explica els seus deutes o quant en paga per amortitzac­ió. Tanmateix, a la roda de premsa que va celebrar després de la reunió del comitè de direcció del PP, Cospedal no va voler aclarir si les partides que alguns dirigents han reconegut que van cobrar i que concorden amb els presumptes papers de Bárcenas figuren en la comptabili­tat del partit. Cospedal va justificar que en els comptes no figurin els donants de diners al PP, per la protecció de dades a què va dir que tenen dret.

Cospedal vol que tots els partits donin aquestes mateixes explicacio­ns, però sobretot va posar el focus en el PSOE i en el seu líder, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va assegurar que hauria de seguir els passos de Rajoy. Els ciutadans, va dir, també haurien de saber si el principal partit de l’oposició deu diners, quins préstecs té, quan i com els ha amortitzat o fins i tot si no els ha tornat perquè algú se’ls hagi perdonat, va insinuar com qui no vol la cosa sobre una presumpta condonació del deute del PSOE. La número dos del PP va subratllar que no hi ha res estrany en els sous del PP que Mariano Rajoy ha cobrat, i sobre l’augment del 27% que es va produir el 2008 va posar èmfasi que va ser un any electoral i tots els treballado­rs del PP van cobrar un “plus electoral” per la feina feta, i també Rajoy.

ANY ELECTORAL Cospedal atribueix a un “plus electoral” l’increment del salari de Rajoy el 2008 DARRERE ELS PASSOS DEL CAP Cospedal, Arenas, Pons i Floriano faran públic aquesta setmana la seva renda i patrimoni PRESSA A L’ADVERSARI El PP planta cara i cita Rubalcaba a seguir el seu exemple de transparèn­cia

Per continuar amb la iniciativa, que el PP s’ha vist obligat a prendre a causa de les sospites sobre els diners que cobraven els seus dirigents, aquesta mateixa setmana la secretària general, els tres vicesecret­aris, els coordinado­rs d’àrea i els secretaris executius seguiran els passos del seu president, com estan fent també els presidents autonòmics, i penjaran a la pàgina web del PP les seves declaracio­ns de renda i patrimoni. Encara que aquests comptes no serveixin per aclarir els dubtes sobre si hi va haver o no sobres amb diner negre.

El PSOE va reaccionar sense demora a la pressa del PP, però volent posar les coses al seu lloc. “Si anem de debò, anem de debò”, va desafiar la vicesecret­ària general del PSOE, Elena Valenciano. Però en primer lloc, va assegurar que no estan disposats a

“caure en la trampa” del PP. “Rajoy ha intentat defensar-se de l’escàndol de Bárcenas i Gürtel amb un resum ad hoc de la seva declaració de la renda i patrimoni que no aclareix res sobre el que de debò es pregunten tots els espanyols –va etzibar–. El PP ha decidit treure molts mocadors de colors per veure si així deixem de preguntar per Bárcenas, Gürtel i l’amnistia fiscal”. Però el PSOE, va assegurar, no afluixarà la pressió.

En segon lloc, Valenciano va anunciar que el PSOE presentarà

UN ALTRE PAS DE ROSCA El PSOE plantejarà al Congrés que partits i polítics revelin els seus comptes LES CRÍTIQUES SOCIALISTE­S “El PP ha decidit posar el ventilador, quan el que hauria de fer servir és l’escombra”

amb la màxima celeritat una iniciativa parlamentà­ria perquè tots els càrrecs públics i polítics facin pública la declaració de la renda i de patrimoni, però d’una manera homologada. És a dir, que els polítics es vegin obligats a emplenar un mateix formulari, igual per a tothom, perquè no hi hagi, segons Valenciano, “cap mena de truc”.

A més, el secretari d’organitzac­ió del PSOE, Óscar López, va fer extensible aquesta iniciativa a tots els partits polítics. També va criticar l’estratègia del partit de Rajoy: “El PP ha decidit posar el ventilador, quan el que hauria d’utilitzar és l’escombra i la lupa... Nosaltres presentare­m una iniciativa en el Parlament perquè tots els partits estiguin obligats a publicar els seus comptes, la seva execució pressupost­ària, amb el mateix format i així puguem comparar”, va anunciar. “El PSOE no té res a ocultar, mentre que el PP, el que pretén ara és fer trampes”, va dir. Segons el dirigent socialista, el que ha presentat el PP és un simple “resum” del seu pressupost. El que ara reclama el PSOE és que tots els partits pengin a la seva pàgina web les dades de l’execució dels seus pressupost­os abans de remetre’ls al Tribunal de Comptes.

 ?? DANI DUCH ?? María Dolores de Cospedal, al costat de Carlos Floriano, va comparèixe­r a la seu del PP al carrer Génova
DANI DUCH María Dolores de Cospedal, al costat de Carlos Floriano, va comparèixe­r a la seu del PP al carrer Génova
 ??  ?? Elena Valenciano i Óscar López, ahir a Ferraz
Elena Valenciano i Óscar López, ahir a Ferraz
 ?? INMA MESA ??
INMA MESA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain