La Vanguardia (Català)

L’asteroide 2012DA14

La NASA veu improbable un xoc amb un satèl·lit

- MARTA SOLÍS Barcelona

Aquest divendres l’asteroide 2012DA14 passarà pel punt més proper al nostre planeta. Es convertirà en l’aproximaci­ó més propera fins al moment d’un asteroide conegut. Els experts de la NASA han descartat qualsevol probabilit­at d’impacte contra la Terra i considera improbable un xoc amb un satèl·lit artificial.

Aquest divendres l’asteroide 2012DA14 passarà pel punt més proper al nostre planeta. Es convertirà en l’aproximaci­ó més propera fins al moment d’un asteroide conegut. La NASA ha descartat qualsevol probabilit­at d’impacte contra la Terra i considera improbable un xoc amb un satèl·lit artificial. Jaime Nomen, membre de l’equip descobrido­r i director de l’Observator­i Astronòmic de Mallorca (OAM), destaca que encara que aquest asteroide no suposarà cap perill, “és l’objecte amb capacitat de destrucció local que s’acosta més al nostre planeta de tots els coneguts”. “La possibilit­at d’error en els càlculs és gairebé impossible en aquest cas; l’asteroide està ben observat i la seva òrbita es coneix prou bé”, confirma Montse Campàs, astrònoma i membre de l’agrupació as- tronòmica Aster. En l’hipotètic cas que l’asteroide impactés contra la Terra, els resultats serien devastador­s localment. “Es produiria una bola de foc similar a la que es va ocasionar a Tunguska, a Sibèria, el 1908 i podria destruir perfectame­nt una ciutat com Barcelona”, dedueix Josep Maria Trigo, investigad­or de l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC-IEEC).

Aquest objecte espacial és, aparentmen­t, un cos rocós irregular d’uns 50 metres que viatja a una velocitat de més de sis quilòmetre­s per segon. L’asteroide va ser descobert la nit del 22 de febrer del 2012 a l’estació La Sagra Sky Survey, a Granada, plenament dedicada a la vigilància de l’entorn espacial de la Terra i vinculada a l’empresa aerospacia­l Elecnor Deimos i a l’Observator­i Astronòmic de Mallorca (OAM). L’asteroide 2012DA14 pertany al grup dels Objectes Pròxims a la Terra, tècnicamen­t coneguts com a NEOs (de l’anglès Near Earth Objects), que són tots els asteroides que s’acosten a la Terra per la part exterior a una distància menor de 50 milions de quilòmetre­s. “Actualment es coneixen prop de 6.000 NEOs, dels quals 750 tenen un diàmetre superior a un quilòmetre”, afirma el científic Josep Maria Trigo. Aquest cos rocós és un NEO tipus Apollo; és a dir, un asteroide que passa més temps

El meteorit, que viatja a 6 km/s, s’acostarà a 27.000 quilòmetre­s de la superfície terrestre

per la part exterior de l’òrbita del nostre planeta que per la interior. De fet, aquest cos rocós tarda un dia més que la Terra a recórrer la seva trajectòri­a al voltant del Sol. No obstant això, el seu pas proper a la Terra aquest divendres variarà la seva trajectòri­a i propiciarà un nou rècord d’aproximaci­ó al nostre planeta cap a l’any 2040.

L’origen dels asteroides es remunta al naixement del sistema solar, ja que aquests cossos formen part del material amb què es van constituir els planetes. “En el passat, els asteroides eren molt més nombrosos i els impactes, més freqüents. Ara només queden aquells que encara no han col·lidit amb cap planeta”, sintetitza l’astrònoma Montse Campàs. La NASA ha destacat la gran oportunita­t que suposa la investigac­ió d’aquest asteroide per a la ciència. “Encara en desconeixe­m la naturalesa exacta. Si es tractés d’un objecte de naturalesa primitiva podria aportar informació molt valuosa sobre l’origen del sistema solar i de la Terra”, declara l’investigad­or Josep Maria Trigo.

L’asteroide 2012DA14 es podrà veure a Catalunya divendres a partir de les 22.30 hores, quan passarà a uns 27.000 quilòmetre­s de la superfície terrestre i es desplaçarà en direcció al nord. La NASA ha explicat que les dimensions de l’asteroide no permeten que es pugui veure a simple vista, però ha indicat que el punt de llum, l’aspecte aparent, sí que es podrà observar amb uns prismàtics o amb un telescopi d’aficionat, sempre que les condicions meteorològ­iques de divendres ho permetin.

 ?? NASA ?? Recreació distribuïd­a per la NASA del pas de l’asteroide a través del sistema Terra-Lluna
NASA Recreació distribuïd­a per la NASA del pas de l’asteroide a través del sistema Terra-Lluna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain