La Vanguardia (Català)

“Escòcia il·lumina el camí”

La premsa internacio­nal insta Madrid a pactar com ha fet Londres

-

La premsa mundial no va dubtar ahir a traçar paral·lelismes entre l’acord firmat dilluns entre David Cameron i Alex Salmond a Edimburg –pel qual Londres permetrà als escocesos celebrar un referèndum d’autodeterm­inació el 2014– i les reivindica­cions sobiranist­es de Catalunya o de Flandes, després de la victòria dels separatist­es flamencs a Anvers aquest diumenge. Fins i tot els mitjans més durs amb l’independen­tisme recomanen al Govern espanyol que s’inspiri en el savoir faire britànic. “Escòcia il·lumina el camí per a Catalunya”, deia en portada el Financial Times.

REGNE UNIT

EUA “Espanya i el Canadà estan sorpresos amb Londres”

El diari britànic The Guardian dedicava ahir un editorial a l’acord d’Edimburg, en el qual al·ludia a Catalunya i el Quebec. “Espanya i el Canadà estan sorpresos per la prestesa que ha mostrat el Govern britànic en permetre la celebració d’un referèndum. En un moment en què els sentiments separatist­es de catalans i quebequeso­s va en augment, Madrid i Ottawa no estan tan relaxats com Londres. El Govern britànic mereix que se li reconegui el mèrit d’aquesta actitud. És la via democràtic­a. Però podria acabar semblant un imprudent excés de confiança si Escòcia vota sí”, adverteix el diari progressis­ta.

“Espanya hauria de seguir l’exemple del Regne Unit”

El canal econòmic Bloomberg dedicava ahir un editorial que tenia un títol gens equívoc: “Per conservar Catalunya, Espanya hauria de permetre un vot sobre la secessió”. L’article assenyala els motius històrics, culturals i econòmics del sobiranism­e català, tot i que posa en dubte que la independèn­cia millorés la vida dels catalans. “Probableme­nt no, i especialme­nt no en aquest moment”, diu l’article. Tanmateix, és implacable amb el PP, que critica per la seva ofensiva “centralist­a” i per alimentar “el nacionalis­me espanyol”, i qualifica de “provocació innecessàr­ia” les paraules del ministre Wert sobre l’espanyolit­zació dels alumnes catalans. Bloomberg anima el Govern espanyol a ce- dir el control de les infraestru­ctures a Barcelona (“com l’aeroport”) i a arribar a un acord constituci­onal i de distribuci­ó d’impostos “que les dues parts puguin acceptar”.

“Sobretot –conclouen els editoriali­stes–, Espanya hauria de seguir l’exemple britànic i garantir als catalans el dret a celebrar un referèndum i dur a terme una secessió legal i ordenada si així ho volen. El Parlament espanyol hi va votar en contra i es va equivocar. Sense el dret a decidir el seu estat, els escocesos estarien molt enfadats. En lloc d’això, estan donant voltes a si realment els interessa deixar el Regne Unit el 2014, al marge de com els agrada odiar els anglesos”.

FRANÇA “Catalunya: probabilit­at elevada d’independèn­cia”

Una pàgina sencera i una crida en portada dedicava ahir el conservado­r Le Figaro –amb una difusió de 324.000 exemplars, el primer diari d’àmbit nacional de França– a la situació a Catalunya. Sota el títol de “Catalunya juga amb la independèn­cia”, l’enviat especial del diari a Barcelona, Mathieu de Taillac, afirma que l’aposta d’Artur Mas de convocar un referèndum d’autodeterm­inació i el “gir secessioni­sta” de CiU ha causat “perplexita­t” entre polítics, empresaris, analistes i periodiste­s i ha agafat “per sorpresa” alguns analistes. El cronista, tot i atribuir “l’ambigüitat calculada” del president català a un interès electoral, considera que “la conjuntura dels petits càlculs polítics no basten, tanmateix, per explicar l’entusiasme nacionalis­ta” a Catalunya, alimentat per un sentiment d’“abandoname­nt de la regió” per part del Govern central. L’article recull les opinions del director de la Cambra de Comerç i d’Indústria francesa a Barcelona, Philippe Saman, que creu que el pragmatism­e s’acabarà imposant. “El suflé baixarà. Però el fons del problema subsistirà”, vaticina.

La pàgina web France Info TV –del grup públic France Télévision­s– incloïa una ressenya sobre l’auge dels moviments nacionalis­tes a Catalunya, Escòcia i Flandes, i la possibilit­at que aquests tres territoris assoleixin la seva independèn­cia. En una gradació de menor a major, l’article considera que la secessió

dels flamencs té una “probabilit­at molt feble”, la dels escocesos “feble” i la dels catalans, “elevada”. Les raons que el porten a tal conclusió és la magnitud de la manifestac­ió de la Diada i el sondeig de la Generalita­t de juliol. / Ll. Uría

ITÀLIA “El contagi de les petites pàtries”

Diversos diaris italians van dedi- car ahir comentaris sobre l’auge dels separatism­es a Europa. En un article titulat “De Flandes a Catalunya, el contagi de les petites pàtries”, Il Corriere della Sera afirmava que “totes són veus que potser invoquen una bandera orgullosa com a refugi contra la crisi econòmica”. Segons l’autor, Bèlgica és un país “civilitzad­íssim” que ja ha passat per moments agitats com estar un any sense govern. “Però si descobrís que s’ha convertit en un mirall de diversos independen­tismes a Europa –afegia–, podria també ex- perimentar temptacion­s perilloses i transforma­r-se en incubador d’un virus resistent a les medecines de la raó”.

D’altra banda, al diari econòmic Il Sole 24 Ore va aparèixer un comentari, sota el títol de “L’atracció fatal del separatism­e”, en el qual l’autor es pregunta si “és millor ser petits?”. “Les erupcions nacionalis­tes, provocades per una crisi que impulsa a molts a tancar-se en si mateixos, tracen destins més incerts que mai”, assenyalav­a l’article. / E. Val

ALEMANYA “El consens britànic podria marcar la direcció a seguir”

El The Financial Times Deutschlan­d portava en portada una editorial titulada “Massa petita per a grans crisis”, que comparava les reivindica­cions a Catalunya, País Basc i Flandes i estimava que “no tots (els arguments a favor) són absurds”. Tanmateix, advertia: “El desig és comprensib­le, però no pot donar resposta a les preguntes fonamental­s a què s’enfronta ara Europa. Només la su- peració de fronteres i d’ideologies nacionals ha portat benestar i seguretat. Europa hauria de mantenir la varietat regional, com és possible en el federalism­e alemany. Però per això no cal proclamar cada vegada un Estat propi”. L’editorial de Der Tagesspieg­el, sota el títol “Dividirse i manar sobre si mateix”, assegurava que “el motiu principal del separatism­e”, des de Flandes fins a Catalunya, és “la garreperia”, si bé assenyalav­a que “el procedimen­t britànic davant una possible separació, amb un consens almenys formal, podria marcar la direcció a seguir per a successius processos secessioni­stes”. / R. Poch

 ??  ?? Le Figaro dedicava ahir una pàgina sencera a la situació catalana
Le Figaro dedicava ahir una pàgina sencera a la situació catalana
 ??  ?? “Escòcia il·lumina el camí per a Catalunya”, diu el Financial Times
“Escòcia il·lumina el camí per a Catalunya”, diu el Financial Times

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain