La Vanguardia (Català)

La crisi contra Feijóo

La campanya gallega, marcada pels cara a cara televisius, reforça la sensació de debilitat de l’alternativ­a al PP

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

Em presento contra la crisi, contra ningú més”, va tornar a proclamar ahir el candidat a la reelecció a la presidènci­a de la Xunta, el popular Alberto Núñez Feijóo, que cada dia es veu més a prop d’aconseguir un segon mandat malgrat el creixent desgast del seu partit al capdavant del Govern central. La primera setmana de campanya, marcada pels inèdits debats a la TVG, confirma que l’absència d’una alternativ­a potent contribuei­x a desbrossar el camí als populars, tot i que persisteix la incertesa.

Els cara a cara a la portuguesa, entre tots els partits amb representa­ció, van tenir una bona acollida d’audiència, que va arribar al 31% en el de Feijóo amb el socialista Pachi Vázquez. Tanmateix, no sembla que els debats hagin marcat el punt d’inflexió a la campanya que necessitav­a l’oposició. El nacionalis­ta Francisco Jorquera va posar Feijóo en un compromís quan li va recriminar que governa la Xunta “amb la mirada fixada a fer carrera a Madrid”, en al·lusió a la possibilit­at d’un futur salt al Govern central que al PP gallec cada vegada veuen més factible si el 21 d’octubre es registra la còmoda victòria que anuncien les enquestes.

Però Feijóo es mou com un peix a l’aigua pels platós. “Per formar govern no necessito Rajoy, necessito els gallecs”, va arribar a dir dins del seu esforç continuat per marcar distàncies amb el PP d’Espanya.

Malgrat haver millorat las seva imatge, Feijóo tampoc no va aconseguir deixar fora de combat el seu principal rival, el socialista Pachi Vázquez. Als mítings Feijóo es vanta aquests dies d’haver permès que Vázquez fos el candidat del PSOE, ja que en avançar les eleccions va provocar que es desconvoqu­essin les primàries socialiste­s del 6 d’octubre.

Mentre Vázquez insisteix en les mentides de Feijóo, l’estrella de la campanya comença a ser el reaparegut Xosé Manuel Beiras, l’antic líder del BNG, que ara s’ha aliat amb Esquerra Unida. Ahir Beiras va rebre el suport del partit grec Siryza en un míting celebrat a A Coruña, mentre el baròmetre diari de La Voz de Galicia augurava que tindrà grup parlamenta­ri propi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain