La Vanguardia (Català)

Eren 6.000 (o 60.000) però tots espanyols

Concentrac­ió espanyolis­ta a Barcelona com a rèplica de la manifestac­ió de la Diada

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

La plaça Catalunya de Barcelona es va omplir ahir al migdia de banderes espanyoles i algunes senyeres, en una celebració atípica del 12 d’octubre. Des de l’Onze de Setembre ja res no és igual a Catalunya, i tampoc la celebració del dia de la Hispanitat, que per primera vegada va congregar diversos milers de persones en defensa de la unitat d’Espanya. La concentrac­ió, convocada per la plataforma D’Espanya i Catalans, va ser una rèplica de petit format de la multitudin­ària manifestac­ió independen­tista de la Diada.

Van assistir-hi Alicia SánchezCam­acho i altres dirigents del PP, entre els quals Alberto Fernández Díaz i Xavier Garcia Albiol.

Sánchez-Camacho, del PP; Rivera, de C’s, i Josep Anglada, de PxC, assisteixe­n a la rèplica de la Diada

També el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i una delegació d’aquest partit. Significat­iva va ser l’assistènci­a d’una delegació de Plataforma per Catalunya, el partit d’ideologia xenòfoba amb el líder al capdavant, Josep Anglada, exmilitant de Fuerza Nueva.

Els assistents, entre els quals hi havia joves –pocs, però molt motivats–, gent de mitjana edat i una gran presència de sexagenari­s, portaven banderes catalanes i espanyoles i alguna europea, i pancartes amb lemes a favor de la unitat d’Espanya i en contra de la independèn­cia de Catalunya, i al·lusius al doble sentiment de catalans i espanyols, com “Tenim un sol cor”.

La plaça Catalunya es va anar omplint des d’abans de les 12 del migdia, hora d’inici de la convocatòr­ia, i per animar l’assistènci­a per la megafonia sonava Bob Marley, Police, Maná, i van actuar grups de folklore andalús, iberoameri­cà, de rock català i d’havaneres. Al principi els agents van tallar el trànsit al tram de la ronda Universita­t que toca a la plaça Catalunya, com a part del dispositiu, encara que l’afluència de persones, 6.000 segons la Guàrdia Urbana i els Mossos, 65.000 segons la delegació del Govern i 100.000 segons els organitzad­ors, no va desbordar en cap moment l’aforament de la plaça per la qual cosa no va fer falta més talls de trànsit.

Per acabar la convocatòr­ia, els organitzad­ors van llegir un manifest en català, castellà i anglès, en què van reivindica­r que se sentien catalans i espanyols, i que no s’interpreti el silenci dels que no es van manifestar a la Diada com un suport implícit al procés independen­tista: “No volem que amb el nostre silenci alguns s’erigeixin en els nostres representa­nts”, van assegurar. El text va ser llegit en primer lloc en català pel portaveu dels organitzad­ors, Manel Parra, que va insistir en què “la Catalunya silenciosa” ha de deixar de ser-ho. “Hem de ser molt conscients que, si callem, aquest silenci s’utilitzarà per legitimar que Catalunya se separi de la resta de l’Estat”, va assenyalar. També va destacar que el seu projecte és “compartit i integrador, sense enfrontame­nts entre germans”. I va reclamar que volia “saber la veritat” sobre les conseqüènc­ies per a Catalunya d’una possible secessió.

Durant la concentrac­ió, es van corejar lemes clàssics, com “España una y no cincuenta y una” o “yo soy español, español, español”, i altres de nou encuny, com “con lluvia y con sol, yo soy español”, inspirat pel xàfec que es va

desencaden­ar cap al final de l’acte, just quan es llegia el manifest en anglès, i els assistents feien ovacions cada vegada que se sentia “Catalonia and Spain”. La plaça es va omplir ràpidament de paraigües, i els més afortunats probableme­nt van ser els que sostenien per sota una llarguíssi­ma bandera espanyola i catalana, que els va servir d’aixopluc.

Hi va haver alguns enfrontame­nts entre manifestan­ts antifeixis­tes que s’havien concentrat a la plaça Universita­t i alguns assistents a la concentrac­ió espanyolis­ta. Els Mossos van detenir un jove antifeixis­ta que va intentar agredir una altra persona que anava a la manifestac­ió de plaça Catalunya. No va ser detingut, en canvi, un ultra que va voler cremar una bandera estelada però que va ser reduït pel servei d’ordre. La policia es va mantenir alerta perquè grups de la ultradreta espanyola poc nombrosos però amb actitud agressiva van recórrer el centre de la ciutat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA / PEDRO MADUEÑO / ANA JIMÉNEZ ?? Banderes i pluja. La concentrac­ió de la plaça Catalunya es va desenvolup­ar en un ambient festiu, amb domini cromàtic del vermell i groc de les senyeres i banderes espanyoles, algunes amb el toro negre d’Osborne. Al tram final de l’acte es va...
MANÉ ESPINOSA / PEDRO MADUEÑO / ANA JIMÉNEZ Banderes i pluja. La concentrac­ió de la plaça Catalunya es va desenvolup­ar en un ambient festiu, amb domini cromàtic del vermell i groc de les senyeres i banderes espanyoles, algunes amb el toro negre d’Osborne. Al tram final de l’acte es va...
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain