La Vanguardia (Català)

El foc, la roda i… el Banc Central Europeu

- Luis Caramés Viéitez Catedràtic d’Hisenda Pública. USC

Algú va dir que tres dels grans invents de la humanitat han estat el foc, la roda i el banc central, i ningú no dubta avui que els dos primers ho siguin, però els esdevenime­nts econòmics que ens devasten porten una bona colla de ciutadans al terreny de l’escepticis­me sobre el tercer, encarnat en el BCE pels membres de la UE. I si, tal com deia molt encertadam­ent Paul Samuelson, la política monetària ha de navegar contra el vent, interpreta­nt adequadame­nt les necessitat­s compensatò­ries del sistema per garantir l’estabilita­t dels preus i fomentar el creixement, la institució establerta a Frankfurt sembla entossudid­a a mirar només cap a un costat, escudant-se en l’esperit i la lletra fundaciona­l. Les coses, tanmateix, han arribat tan lluny i de tan mala manera, que el consell del banc, amb la notable –i fins ara decisiva– excepció alemanya, estaria disposat a subministr­ar oxigen a aquells països que, tot i havent pecat i molt en el passat recent, han anat encaminant-se pel sentit comú, és a dir, pel camí que porta a una certa ortodòxia financera.

Admeses moltes de les raons fundades d’Alemanya per actuar amb extrema prudència, també s’ha d’acceptar que el fet de caure en el rigorisme és la manera més eficient de morir plens de salut. Per això el pensament econòmic alemany està començant a deixar de ser monolític, i si bé continua mostrant la seva marca genètica antiinflac­ió, ha obert vies de

Europa no pot esperar més per emprendre mesures no convencion­als a càrrec del Banc Central Europeu

comprensió per a unes facultats del BCE més àmplies.

No obstant això, res no garanteix encara que el que va insinuar Mario Draghi a començamen­ts de mes vagi a bon port, i menys encara després que el Bundesbank es mostrés molt crític dilluns sobre la compra de deute per part del BCE, i ja no diguem com li sembla de malament al govern de Berlín que es doni pàbul al que va publicar Der Spiegel, que va arribar a dir que la institució de Frankfurt actuaria cada vegada que se superés el tipus d’interès marcat per la diferència entre el tipus pagat per Alemanya i el suportat per un país en dificultat­s.

Però alguna cosa s’està movent sota l’amenaça del desastre. No en va continuen en joc la viabilitat de la idea europea i el benestar de milions de ciutadans. També a Alemanya, ja que la demanda externa se’n ressent molt i, a mitjà i llarg termini, el bumerang tornarà en forma d’un creixement menor.

Ni Draghi ni Europa no poden esperar més per engegar el que s’ha anomenat mesures no convencion­als. Ja veurem què li diu la cancellera al nostre president, en una visita imminent que Rajoy hauria de tenir ben estudiada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain