La Vanguardia (Català)

La ‘restaurado­ra’ de Borja es posa malalta

Les crítiques al seu ‘Ecce Homo’ han fet la volta al món

- MARIO SASOT Saragossa

Ni una subhasta de Sotheby’s, ni la venda d’un Picasso, un Rembrandt o un Matisse. La restauraci­ó d’una humil representa­ció de l’Ecce

Homo al Santuari de la Misericòrd­ia de Borja, un petit oli sobre el mur, sense catalogar i d’escàs valor artístic, a càrrec d’una octogenàri­a sense gran formació en les arts plàstiques ha aconseguit una repercussi­ó mundial i ha polvoritza­t els pics d’incidència a les xarxes socials.

Una hecatombe mediàtica així ha fet efecte en la salut de l’autora dels polèmics retocs. Cecilia Giménez, de 81 anys, es troba des d’ahir al llit amb un atac d’ansietat en veure que la notícia de la “destrossa” de la imatge de Crist que ella, com en quatre ocasions més, s’havia ofert voluntària­ment a reparar, havia fet la volta al món, segons van explicar els seus veïns i familiars, que van indicar a La Vanguardia que intentaven, sense èxit, que ingerís aliments sòlids “a causa del seu estat d’ansietat”.

La magnitud de la repercussi­ó d’aquests fets, els quals determinat­s sectors culturals consideren un paradigma de la desconside­ració i l’abandoname­nt amb què les institucio­ns tracten la cultura, ha fet que les autoritats més implicades en el tema, com l’Ajuntament de Borja o el bisbat de Tarassona, hagin matisat les seves declaracio­ns condemnatò­ries o crítiques inicials.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Borja, membre del patronat del Santuari de la Misericòrd­ia on es troba la peça feta malbé, obra d’Elías García Martínez, no descartava, dimecres d’aquesta setmana, la possibilit­at d’emprendre accions legals “perquè la pintura ha quedat totalment destrossad­a”.

Tanmateix, ahir, el mateix regidor borjà assegurava “que els fets s’havien tret de con- text i va restar gravetat a la destrossa ja que es tracta d’una obra no catalogada”.

Així mateix, fonts de la diòcesi de Tarassona, a la qual està adscrita la parròquia de Borja, van manifestar a Efe que la polèmica sorgida entorn d’aquest cas “s’ha exagerat, i encara més si tenim en compte que en qualsevol poblet hi ha dones que amb la millor intenció retoquen el daurat d’un retaule sense adonar-se que no ho fan correctame­nt”.

Dilluns vinent està previst que un grup de restaurado­rs profession­als analitzi els danys causats a la pintura per determinar si seria possible recuperar-la.

Per part seva, el Departamen­t de Cultura del govern d’Aragó ha decidit no intervenir en el cas “perquè es tracta d’una obra no catalogada i per tant no és competènci­a de l’executiu autonòmic”.

Entretant, de les xarxes socials sorgeixen reproducci­ons de l’Ecce Homo restaurat per la Cecilia amb els rostres més coneguts de la premsa rosa, com Kiko Rivera, Paquirrín; comentaris per Twitter del cineasta Álex de la Iglesia o comparacio­ns jocoses entre Cecilia Giménez i el personatge d’humor britànic Mr. Bean. Fins i tot un grup d’internaute­s estan recollint firmes perquè es conservi tal qual l’Ecce Homo retocat per la Cecilia.

 ?? CENTRE D’ESTUDIS BORJANS ?? L’‘Ecce Homo’ d’Elías García Martínez; a la dreta, tal com es troba ara
CENTRE D’ESTUDIS BORJANS L’‘Ecce Homo’ d’Elías García Martínez; a la dreta, tal com es troba ara
 ?? TVE ?? Cecilia Giménez, abans-d’ahir, entrevista­da per TVE
TVE Cecilia Giménez, abans-d’ahir, entrevista­da per TVE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain