La Vanguardia (Català)

Compte enrere per a Sarah Brightman

- GONZALO ARAGONÉS Moscou Correspons­al

El retorn dels viatges pagats a l’espai, suspesos l’any 2009, va prenent forma a poc a poc. Vladímir Popovkin, director de Roscosmos, l’agència espacial russa, va anunciar al març els plans per reprendre aquesta pràctica el 2014; i ara ha aparegut el nom d’una possible interessad­a: la soprano i actriu britànica Sarah Brightman (52 anys), que el 1992 va cantar amb Josep Carreras el tema Amics per sempre a la cerimònia de cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona, és l’elegida pels rumors i les filtracion­s com la pròxima turista espacial.

Una font de la indústria espacial russa, citada per l’agència Interfax, ha posat l’estrella britànica a la rampa de llançament. Brightman, exdona del compositor Andrew Lloyd Webber ( El fantasma de l’òpera), sembla que ha mantingut contactes amb Space Adventures, l’empresa nord-americana que ha organitzat amb Roscosmos els anteriors viatges turístics a l’Estació Espacial Internacio­nal (EEI).

Brightman suposadame­nt va visitar Rússia ara fa un mes i una comissió mèdica va considerar que es troba en condicions adequades per fer el curset de preparació al Centre d’Entrenamen­t Iuri Gagarin, als afores de Moscou.

“D’aquí un mes s’anunciarà el nom del proper turista espacial, que volarà a l’EEI probableme­nt l’any 2015”, va afegir.

De moment, Roscosmos no bada boca. Si finalment es confirma, Sarah Brightman seria la segona dona que paga el bitllet per viatjar a l’espai. D’ençà del 2001 l’EEI ha rebut set turistes. El primer va ser el multimilio­nari dels Estats Units Dennis Tito. El segon, un any després, va ser el sudafricà Mark Shuttlewor­th. Els van seguir Gregory Olsen, americà, el 2005; l’americana d’origen iranià Anousheh Ansari, el 2006; Charles Simonyi, un dels fundadors de la companyia Microsoft, el 2007, que va repetir el 2009; Richard Garriott, fill de l’exastronau­ta Owen Garriott, el 2008, i finalment, el 2009, el canadenc Guy Laliberté, fundador del Cirque du Soleil.

Fins al 2007 el viatge costava entre 20 i 25 milions de dòlars. Des d’aquell any, es cobrava a entre 30 i 40 milions.

 ?? DAVE M. BENETT / GETTY IMAGES / ARXIU ?? Sarah Brightman vol anar a l’espai
DAVE M. BENETT / GETTY IMAGES / ARXIU Sarah Brightman vol anar a l’espai
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain