La Vanguardia (Català)

Sondra Radvanovsk­y cantarà ‘Norma’ a Peralada

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

La soprano Sondra Radvanovsk­y actuarà l’any que ve al Festival Castell de Peralada. Així ho va avançar ahir la direcció del certamen en fer balanç de la present edició. La cantant nord-americana, protagonis­ta de l’Aïda que es va veure aquest estiu al Liceu, interpreta­rà Norma als jardins de Peralada. La direcció del festival també va anunciar que Verdi i Wagner seran molt presents l’estiu del 2013 amb motiu del seu bicentenar­i.

El certamen de l’Empordà va tancar la 26a edició amb una ocupació del 84%. Uns 20.000 espectador­s –la procedènci­a dels quals inclou els Estats Units, Alemanya, Itàlia i Anglaterra– van acudir als 19 espectacle­s programats, entre ells, tres estrenes mundials i una d’europea. La primera de les estrenes absolutes va ser la producció de Peralada de l’última òpera del tàndem Charles/Rosich, Java suite. També ho va ser la composició que Albert Guinovart dedica a Debussy, i la tercera, el descobrime­nt del Concerto libero de Montsalvat­ge, inèdit des del 1953. Ángel Corella i la seva companyia, per la seva part, es van reservar per a l’ocasió l’estrena europea de la coreografi­a Pálpito que li havia encarregat el City Center de Nova York.

Aquest estiu, i per segon any consecutiu, Peralada ha revalidat la seva aposta original per l’òpera i se l’ha jugat. Per exemple, portant per primera vegada a Espanya la Deustche Oper de Berlín amb un Don Giovanni pel qual serà recordada aquesta edició. Més de 160 persones traslladad­es a la Costa Brava, tres setmanes d’assajos, i una posada en escena que no va deixar indiferent a ningú. Amb aquesta es recuperava el gran baríton malagueny Carlos Álvarez, que va demostrar que està en plena forma.

L’altre plat fort va ser el musical Follies de Mario Gas, en la seva estrena a Catalunya. I primícia a Espanya va constituir la presència de la soprano Angela Meade (la perla del Metropolit­an) a El trobador, que l’OBC i el cor de Cambra del Palau de la Música van interpreta­r en versió concert.

El tenor Jonas Kaufmann va posar el colofó a un festival que en les seves 26 edicions ha presentat més de 60 produccion­s operístiqu­es, anticipant-se amb algunes d’elles a les cases d’òpera, com va succeir amb Carmen de Calixto Bieito o Orfeu ed Euridice de La Fura dels Baus, que acaba de sortir en devedé i Blu-ray.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain