La Vanguardia (Català)

La calor mantindrà la intensitat fins demà

Les temperatur­es màximes remeten molt lleugerame­nt, però les mitjanes continuara­n sent molt altes

- BARCELONA Redacció

Ahir, a Catalunya, les temperatur­es mitjanes es van tornar a enfilar una mica, però les màximes més extremes no van arribar, tot i que fos per unes dècimes, als valors de dilluns. Artés (Bages), que dilluns se’n va emportar la palma amb més de 41 graus, ahir es va quedar als 40. De tota manera, ar- reu del territori les temperatur­es mitjanes van pujar un o dos graus per sobre de les que s’havien registrat el dia anterior. En alguns punts de Catalunya, la matinada de dimarts va transcórre­r amb temperatur­es superiors als 27 graus. A la capital catalana la mínima no va baixar dels 26 graus durant la nit.

L’alerta per incendis es va extremar fins a arribar al cent per cent de la superfície forestal amb zones de risc extrem com la Catalunya central i l’interior. De la mateixa manera, els ajuntament­s –va ser el cas de Barcelona i dels municipis de l’àrea metropolit­ana– van activar els protocols per a l’atenció a persones especialme­nt vulnerable­s. A Barcelona els termòmetre­s es van enfilar fins als 34 graus, un grau menys respecte al dia anterior.

La situació prevista per avui apunta a un descens lleugeríss­im que probableme­nt no alleujarà gaire la situació general. Tot i així, les àrees de risc extrem per calor es redueixen –d’acord amb la previsió del Servei Meteorològ­ic de Catalunya– a les comarques de l’interior i comencen a aparèixer àrees lliures de risc. És a dir, una normalitza­ció molt lleugera que no arribarà fins divendres.

Les temperatur­es mínimes previstes oscil·laran entre els 19 i els 24 graus –sempre d’acord amb la previsió oficial– al prelitoral sud i el litoral. Al Pirineu, entre els 13 i els 22 graus. Les màximes se situaran en els 39 graus de màxima a la zona de Ponent i l’Ebre, i entre els 28 i els 32 al litoral.

S’estima que demà, dijous, les temperatur­es continuara­n igual o que, fins i tot, seran una mica més elevades al nord-oest. Fins al cap de setmana no s’espera cap canvi en la situació amb l’aparició d’algunes precipitac­ions que poden ser fortes en zones del Pirineu.

A la resta de la Península, la situació meteorològ­ica era semblant ahir i ho continuarà sent avui. Vint províncies estaven en alerta decretada per l’Agència Estatal de Meteorolog­ia per altes temperatur­es. Còrdova, Jaén, Sevilla, Guadalajar­a i algunes àrees de Madrid van superar els 40 graus. A Còrdova es van superar els 43 graus, tal com ja havia passat dilluns.

A la resta d’Europa, la situació també va ser molt complicada a causa de la situació de l’anticicló de les Açores, que ha creat un corredor pel qual la calor africana s’enfila cap el nord per l’interior del continent: en regions d’Itàlia i al sud d’Alemanya s’esperaven temperatur­es superiors als 38 graus, una temperatur­a realment extraordin­ària per a la zona. A més a més, també era vigent una alerta per tempestes.

 ?? LLIBERT TEIXIDO ?? Calor exagerada. Ahir el termòmetre d’una farmàcia de Sant Salvador de Guardiola marcava 44 graus a les 15.44 hores, malgrat que el Servei Meteorològ­ic situava la màxima d’aquest municipi en 38 graus
LLIBERT TEIXIDO Calor exagerada. Ahir el termòmetre d’una farmàcia de Sant Salvador de Guardiola marcava 44 graus a les 15.44 hores, malgrat que el Servei Meteorològ­ic situava la màxima d’aquest municipi en 38 graus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain