La Vanguardia (Català)

La comissió andalusa pel frau dels ERO arrenca sense respostes

- SEVILLA Redacció

El Parlament andalús va posar ahir en marxa una comissió d’investigac­ió exprés que provarà de depurar en només nou dies les responsabi­litats polítiques que es desprenen de les subvencion­s milionàrie­s que entre el 2001 i el 2010 va concedir la Junta d’Andalusia de forma fraudulent­a, afavorint alts càrrecs de l’administra­ció socialista.

Aquesta és la primera comissió d’investigac­ió que celebra el Parlament andalús, després de disset anys de bloqueig per part del PSOE. I l’engegada d’ahir no convida a l’esperança: Hi va haver moltes preguntes i cap resposta clara. Els tres compareixe­nts, l’exdiputat socialista Ramón Dí- az, l’excap de servei a la Conselleri­a d’Ocupació Antonio Diz-Lois, i l’exgerent de l’empresa municipal Mercasevil­la Fernando Mellet es van negar a contestar les preguntes dels portaveus dels grups parlamenta­ris acollint-se al seu dret de no declarar i amenaçant amb accions legals per les preguntes fetes pels diputats.

Una negativa que en el cas de Díaz –imputat en la causa judicial– va provocar un agre intercanvi de paraules entre l’exdiputat i la presidènci­a de la comissió, fins al punt que aquest últim va amenaçar d’abandonar la sala i denunciar els diputats per coacció. Tanmateix, després d’uns minuts de tensió, Díaz va romandre al seu lloc i va haver d’escoltar com els representa­nts del PP i IU evitaven qualsevol tipus d’embolic i l’interrogav­en sobre si el PSOE andalús es va finançar il·legalment del fons de rèptils de la Junta, que va servir per pagar prejubilac­ions i també ajuts a empreses.

Després d’una primera jornada decebedora que va concloure amb nous enfrontame­nts entre el PP i el PSOE i mútues acusacions de voler utilitzar políticame­nt la comissió, avui s’haurà de sotmetre a l’interrogat­ori Francisco Javier Guerrero, exdirector general de Treball de la Junta empresonat des del març, i Antonio Rivas, exdelegat de la Conselleri­a d’Ocupació a Sevilla.

Però les compareixe­nces més esperades es produiran entre el 28 i el 31 d’agost, amb la presència de l’alcalde de Sevilla i líder del PP andalús, Juan Ignacio Zoido, l’exvicepres­ident de la Junta Gaspar Zarrías, l’expresiden­t de la Junta i exvicepres­ident del Govern central Manuel Chaves, l’actual president andalús, José Antonio Griñán, i l’exlíder del PP andalús i exministre dels governs d’Aznar, Javier Arenas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain