La Vanguardia (Català)

El congressis­ta antiavorti­sta resisteix la pressió republican­a per dimitir

La dreta dels EUA proposa una esmena constituci­onal contra l’avortament

- MARC BASSETS Washington. Correspons­al

Quan falta una setmana per a la convenció nacional, el festival politicome­diàtic que ha de consagrar Mitt Romney com a candidat a la Casa Blanca, el Partit Republicà ensopega amb un obstacle que amenaça els seus esforços per llançar un missatge que apel·li al màxim nombre de votants.

Les declaracio­ns d’un congressis­ta i candidat al Senat de Missouri, en què afirma que habitualme­nt les violacions no acaben en embarassos, col·loquen els drets reproducti­us de les dones en el centre del debat electoral, i proporcion­en al president, Barack Obama, una arma imprevista contra el seu rival. Des de fa uns dies, l’atur i la malparada economia han desaparegu­t de la campanya.

A les paraules del congressis­ta Todd Akin es van afegir ahir les primeres filtracion­s del programa que el Partit Republicà presentarà en la convenció de Tampa (Florida). El programa, similar al de convencion­s anteriors, proposa una esmena a la Constituci­ó que prohibeixi l’avor- tament, sense referèncie­s a excepcions eventuals en cas de violació o incest.

La proposta, difosa per la cadena CNN, no és nova: forma part de l’ADN de la dreta dels EUA com a mínim des que el 1973 el Tribunal Suprem va legalitzar el dret a l’avortament. Però adquireix rellevànci­a en el context de la baralla que aquesta setmana monopolitz­a la campanya per a les presidenci­als de novembre.

Diumenge, en una entrevista televisiva, Todd Akin, membre de la Cambra de Representa­nts per Missouri, va justificar la seva oposició a l’avortament sense excepcions, fins i tot en cas de violació. De totes maneres, segons la seva opinió, “rarament” una violació acaba en embaràs.

“Si es tracta d’una violació legítima, el cos de la femella sempre té maneres d’intentar treure tot això”, va dir, reprenent una falòrnia que circula des de fa segles i que la medicina i les estadístiq­ues desmenteix­en.

Akin, que al novembre aspira a prendre-li l’escó al Senat a la demòcrata Claire McCaskill, no va aclarir què és una “violació legítima”. Diccionari en mà, legítima també significa “veritable” o “genuïna”. En propostes legislativ­es recents per restringir el finançamen­t públic d’avortament­s, els republican­s van utilitzar l’expressió “violació forçada”.

Akin s’ha convertit en un problema per al Partit Republicà i per a Romney. Primer, perquè per culpa seva perilla un escó en el Senat que fins fa uns dies els republican­s aspiraven a guanyar i que podria haver servit per arrabassar la majoria als demòcrates. I segon, perquè contamina la imatge del partit entre els votants moderats, i en especial les dones, que ja donen suport majoritàri­ament als demòcrates.

Todd Akin ha rectificat i ha demanat perdó, però manté la seva voluntat de mantenir-se en campanya, en contra de les peticions dels líders republican­s.

“Els comentaris del congressis­ta Akin sobre les violacions són insultants, inexcusabl­es i, francament, equivocats”, va dir Romney dilluns. El senador republicà John Cornyn, president del comitè de campanya per al Senat, li va demanar que abandonés la candidatur­a.

I, el que resulta més nociu per al candidat, els republican­s van decidir retirar el suport financer i organitzat­iu –entre d’altres, cinc milions de dòlars en anuncis– per a la campanya d’Akin. Crossroads GPS, el grup de l’influent estrateg Karl Rove, també li va retirar el suport.

Per Obama, la reobertura del debat sobre el dret a l’avortament és una oportunita­t. El president ha vinculat Akin amb un altre congressis­ta, Paul Ryan, elegit la setmana passada candidat a la vicepresid­ència. Ryan, que temps enrere es va declarar contrari al dret a l’avortament fins i tot en cas de violació, ha promogut lleis antiavorti­stes juntament amb Akin.

 ?? CHRISTIAN GOODEN / AP ?? El candidat republicà al Senat Todd Akin en un acte de campanya el dia 10 d’agost a Jefferson City, a l’estat de Missouri
CHRISTIAN GOODEN / AP El candidat republicà al Senat Todd Akin en un acte de campanya el dia 10 d’agost a Jefferson City, a l’estat de Missouri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain